Posted in: Blog food

Siedem pomysłów na kurki.

“Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice,
Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice (…)”
Te lisice to właśnie kurki! Wiedzieliście? Jeśli nie to oznacza jedno – nie słuchaliście mojego podcastu o grzybach! Zachęcam Was do słuchania, ten jesienny odcinek do gotowania nadaje się idealnie! Swoją drogą te wspomniane pieśni to chyba poematy samego Mickiewicza, bo podobno był wielkim fanem kurek – w sumie mu się nie dziwię – sama od trzech tygodni serwuję głównie potrawy z kurkami i wciąż mi się nie znudziły!

Read more
Posted in: Blog

Jak wyhodować własny zakwas i nie zwariować?

Jak zrobić własny chleb już wiecie, a jeśli nie wiecie to odsyłam Was do tego przepisu! Kolejnym stopniem wtajemniczenia jest własny chleb na zakwasie! To taki Święty Graal domorosłych piekarzy! W teorii – bo
w praktyce to naprawdę nic skomplikowanego. Tylko… skąd wziąć zakwas? Najlepiej i najwygodniej – dostać od kogoś – zapytać znajomych z pracy, sąsiadów na facebookowej grupie, znajomych ze studiów, koleżanki
z fitnessu… Założę się, że w Waszym otoczeniu na pewno ktoś hoduje własny zakwas i chętnie go Wam użyczy! Jeśli to nie wchodzi w grę to możecie wyhodować go samodzielnie! To naprawdę nic trudnego.

Read more
Posted in: Blog food

Truskawkowy tort mojej Mamy.

Kto słuchał 10. odcinka mojego podcastu pt. “Wszystkiego Najlepszego” ten wie, że mimo trzydziestki z hakiem na karku, dwójki dzieci i poważnej pracy do świętowania urodzin stosunek mam niezmiennie dość dziecinny. Uwielbiam dostawać prezenty, świętować, tort oczywiście też być musi!
Z dzieciństwem bardzo kojarzy mi się smak tortu, który dziś Wam prezentuję. Na przełomie maja i czerwca moja Mama piekła go wielokrotnie, bo okres ten obfituje w naszej rodzinie w przeróżne okazje! Dziś ja odtwarzam ukochany smak i prezentuję go Wam.
Panie, Panowie, oto tort truskawkowy mojej Mamy!

Read more
Posted in: Blog

Cytrynowe ciasteczka Sansy.

To już jest koniec. Osiem sezonów “Gry o Tron” przeleciało jak sen złoty! Można godzinami dyskutować nad nieudolnością scenarzystów, spłyceniem […]

Read more
Posted in: Blog

Pasztet mojej Mamy.

Obowiązkowy punkt wszystkich rodzinnych imprez, kolega chleba na zakwasie i kiszonego ogórka. Robiony przez moją mamę z regularnością godną lepszej sprawy. Od tak dawna, że jest prawie jak członek rodziny. Niepowtarzalnie dobry. Dosłownie – bo przy próbach rekonstrukcji przepisu okazało się, że właściwie za każdym razem jest trochę inny…

Read more
Posted in: Blog food

Tort z mchu.

Nie miałam w planach wrzucania tego przepisu, ale Wasza entuzjastyczna reakcja na tort, niebędący tortem przekonała mnie by spisać moją kompilację różnych internetowych przepisów na popularne, efektowne
i soczyście zielone ciasto mech! Jest naprawdę łatwe do zrobienia, wygląda zjawiskowo, a w dodatku przemyca do diety sporą ilość zdrowego szpinaku. Ja bez wyrzutów sumienia serwowałam je maluchom!

Read more
Posted in: Blog food

Pierwszy chleb.

Ok, zatem już wiecie, że to proste. Że potrzeba tylko kilku składników. Że nie trzeba specjalistycznych naczyń ani odpowiedniej fazy księżyca. Że wystarczy domowy piekarnik, trochę dobrych chęci i parę wolnych chwil by zacząć. Zacząć piec swój pierwszy chleb!

Read more
Posted in: food

Prosty ramen z kaczki.

2018 był w Polsce zdecydowanie rokiem ramenu, kolejne knajpki z japońską zupą wyrastały jak grzyby po deszczu, a social media […]

Read more
Posted in: food

Chleb ulubiony.

Chleb jest wspaniałym początkiem. Dlatego też pierwszy odcinek mojego podcastu jest właśnie o chlebie, chlebem inauguruję też blogową sekcję z […]

Read more