Posted in: Bez kategorii

Korzenne śledzie ze Skandynawii

Delikatne, smakowite, wspaniale komponujące się z różnymi dodatkami smakowymi – korzenne śledzie wg przepisu duńskiej szefowej kuchni Trine Hahnemann od paru dobrych lat goszczą w mojej kuchni. Można jeść same albo potraktować jako bazę i serwować na przykład z cebulką, sosem śmietanowym czy musztardowym.

Read more
Posted in: Jadalne prezenty

Domowy chutney lub staropolski gąszcz – #jadalneprezenty vol. 7

Przez naszych przodków zwany gąszczem, współcześnie zwany raczej chutneyem czyli po prostu warzywno-owocowy sos. Wyśmienity dodatek do mięs, pasztetów czy sera. Można go robić z bardzo różnych warzyw lub owoców, u mnie jest jabłkowy – bo o jabłka w zimowym okresie nietrudno.
Ma obowiązkową octową nutę i jest z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i jałowca.

Read more
Posted in: Jadalne prezenty

Konfitura pomarańczowa – #jadalneprezenty vol.2

Domowy dżem czy konfitura to idealny pomysł na jadalny prezent. Generalnie świetnie sprawdzą się wszelkie słodkie przetwory, ale nie ukrywajmy – o dżemach z truskawek czy malin wypadało pomyśleć trochę wcześniej 😉 A pyszne pomarańcze są łatwo dostępne w grudniu, konfiturę można zrobić nawet kilka dni przed samymi świętami!

Read more