Chleb z cheddarem objawił się w ostatnich miesiącach w wielu rzemieślniczych piekarniach, zawojował instagramy i podniebienia foodies – i nic dziwnego! Któż nie lubi chleba z serem?
Wzbogacenie chrupiącego bochenka dodatkiem charakternego cheddara to fantastyczny pomysł!
Często piekę ostatnio ten chleb gdy nie mam czasu ani sił na zabawy z zakwasem.
Jest pyszny, a banalny w przygotowaniu – wymaga tylko trochę czasu!
To ciut zmodyfikowana wersja Waszego ulubionego – TEGO PRZEPISU, więc w razie wątpliwości szukajcie tam wskazówek.

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki maki (najlepiej typ 750)
– 1,5 szklanki wody
– pół łyżeczki suszonych drożdży
– łyżeczka (z górką) soli
– trzy łyżki oliwy
– 100 g cheddara pokrojonego w drobną kostkę

Wszystkie składniki mieszamy w misce dość porządnie i przykrywamy, odstawiamy na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy i odstawiamy jeszcze na ok. 2 godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok. 40 minut, dobrze jest wstawić do środka naczynie z parą.

Można też przełożyć ciasto do koszyka wyłożonego ściereczką, a potem upiec w garnku żeliwnym,
ale wymaga to pewnej wprawy i sporej ilości mąki, bo ciasto jest dość rzadkie 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *