Jeden z najpyszniejszych kremów na świecie, idealnie kwaśno-słodki! Można go wykorzystywać do deserów, owsianek, do smarowania pieczywa albo wyjadać łyżeczką ze słoika. Idealny prezent dla kogoś, kto lubi gdy słodycze można opisać hasłem “dobre… kwaskowe!”
SKŁADNIKI:
– 2 cytryny (wyszorowane i sparzone, a najlepiej to bio)
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 2/3 szklanki cukru (ok. 150 g)
– pół kostki masła (100 g)
Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok. Do garnuszka wrzucamy jajka, żółtka i cukier, ucieramy nad parą, ewentualnie na minimalnym ogniu ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, sok i skórkę z cytryny. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut na małym ogniu do zgęstnienia często mieszając (ok. 7 minut). Przekładamy do słoiczków (wyjdą na przykład 3 małe po 150 ml). Trzeba trzymać w lodówce i zjeść w przeciągu 2-3 tygodni.