Przez naszych przodków zwany gąszczem, współcześnie zwany raczej chutneyem czyli po prostu warzywno-owocowy sos. Wyśmienity dodatek do mięs, pasztetów czy sera. Można go robić z bardzo różnych warzyw lub owoców, u mnie jest jabłkowy – bo o jabłka w zimowym okresie nietrudno.
Ma obowiązkową octową nutę i jest z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i jałowca.

SKŁADNIKI:

– 2 jabłka
– szklanka cukru
– szklanka octu (najlepiej winnego lub jabłkowego)
– pół czerwonej cebuli
– łyżeczka igieł rozmarynu (świeże lub suszone)
– 4-5 ziaren jałowca
– łyżeczka tartej skórki z cytryny
– sól i pieprz

W garnku zagotowujemy cukier z octem. Ostrzegam wrażliwców – daje po nozdrzach! Dobrze mieszać i zmniejszyć ogień gdy zawrze, bo lubi wykipieć. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zrobi się gęstszy, następnie dodajemy ziarna jałowca i rozmaryn. Obrane ze skórki jabłka i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. i dodajemy do octu. Gotujemy kolejne 6-8 minut. Chutney doprawiamy skórką otartą z cytryny, szczyptą soli i pieprzu . Gotowy przekładamy do słoiczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *