48. Kimchi w promocji

Przez żołądek do serc – ludzi i narodów! O gastrodyplomacji, marketingu za pomocą jedzenia i krajach, które wykreowały mody na swoją kuchnię. Tajlandia, Peru, wreszcie pachnąca (?) kimchi Korea Południowa. Do tego goście, którzy Azję znają w teorii i w praktyce!

47. Najlepsze danie mojego życia.

Kulinarne odkrycia, które zmieniły bieg dziejów. Dania, które wpłynęły na moje życie. Jedzenie, które przestawiło mi myślenie. Odcinek specjalny, urodzinowy, dużo bardziej osobisty niż zazwyczaj. Pełen moich i Waszych zachwytów nad jedzeniem.

46. Historie (z) grilla

Ogień, dym i interakcje społeczne. O tym co łączy grilla z historią ewolucji, kilka wycinków z losów Ameryki, trochę o sztuce użytkowej, wspomnienia z szalonej młodości i porady grillowe rodem z dalekiego Kaukazu.

44. Kulinarne eskapady

Odcinek o kulinarnych podróżach, tęsknocie za podróżowaniem oraz o smakowych wspomnieniach, które mają moc i przenoszą nas do odległych krain. O kulturze, którą poznajemy poprzez kuchnię bo jak mówi mój gość Bartek Kieżun “Kuchnia to najbardziej demokratyczny kawałek kultury. Do Luwru nie każdy pójdzie, ale bagietkę każdy zje”

43. Ale babka!

Odcinek pełen glutenu, jakże potrzebnego w tych trudnych czasach lockdownu. A tytuł dwuznaczny – bo trochę o klasycznym cieście wielkanocnym, a trochę o wspaniałej krakowskiej piekarce. Deserowe yin i yang, cukiernicze olśnienia wśród polskich władców oraz realia prowadzenia rzemieślniczej piekarni w pakiecie.

42. Surowe czasy

Odcinek, w którym słowo “surowy” ściele się gęsto! O surowych czasach przednówka, o tym jak zmieniało się podejście do surowego jedzenia, wreszcie o surówkach i różnych ich odsłonach! Wiosno, przybywaj!

41. Kuchnia Lewando

Niby odcinek, a jakby podróż w czasie! O kuchni żydowskiej kiedyś, o kuchni żydowskiej dziś, o pracy nad książką kulinarną, retro przepisach i tym jak trudno czasem sfotografować ziemniaczany kotlecik.

39. Ramen albo rzecz o chińskich zupkach

Odcinek rozgrzewający i pełen umami! O najmodniejszym daniu ostatnich lat, jego historii, rosnącej popularności i wpływie na popkulturę. I jeszcze o sukcesie Vegan Ramen Shopu i trudnych realiach funkcjonowania w pandemii.