Odcinek, w którym – jak w najmodniejszych knajpach – jest sezonowo i lokalnie! O tym co to tak naprawdę znaczy, jak takie jedzenie wpływa na nasze zdrowie, portfel i stan polskiej gospodarki.
28. Zadanie z gwiazdką.
Odcinek, w którym Autorka (razem z połową Krakowa) raduje się z najważniejszego gastronomicznego wyróżnienia dla restauracji Bottiglieria 1881 i rusza wypytać jej szefa kuchni o to i owo.
27. Bób w dom.
Odcinek, w którym Autorka zabiera Was na pole bobu – to prawdziwe i to metaforyczne, z lat dziecinnych. Bób łączy ludzi i wątki – będzie o czasach starożytnych, uprawie antycznej, przepisach przedwojennych, wzruszeniach młodzieńczych, a nawet o koronawirusie!
26. Ale kwas!
Odcinek o tym co łączy rabarbar, walkę ze szkorbutem, kimchi, zupę sinigang i sos żurawinowy. I jak ma się do tego polska tradycja kulinarna.
25. Co jedzą weganie?
Odcinek pełen wegan, pacyfistów, noblistów, a nawet jednego nazisty. O jarskim życiu, rajskim byciu, aktywizmie społecznym i mięsie z soi.
24. Najdziwniejsza Wielkanoc Świata.
Odcinek o tym dlaczego Święta Wielkanocne tracą na atrakcyjności gdy człowiek i tak siedzi w domu i je 😉 Ode mnie dla Was ku pokrzepieniu serc!
23. Żywność w czasach zarazy.
Odcinek przedziwny, nieplanowany przez Autorkę, aktualny i ponadczasowy jednocześnie. O żywności na czas zarazy, o zarazach wywołanych przez żywność, o psychologii, solidarności i konserwach.
22. Barszcz ukraiński.
Odcinek, w którym autorka zastanawia się co sprawia, że kuchnia ukraińska jest nam bliska i daleka jednocześnie. Emigranckie rozkminy i zdarte gardło gratis.
21. Data uważności.
Odcinek pełen zero waste, gospodarności, szacunku do jedzenia i kiełkujących ziemniaków. Autorka dowiaduje się też czego nam nie mówi data przydatności i dzieli się z Wami tą wiedzą.
20. Smacznego Nowego Roku!
Odcinek, w którym Autorka pyta swoich wyśmienitych gości o trendy, prognozy, oczekiwania i nadzieje związane z gastronomią w roku 2020.