Odcinek pełen wegan, pacyfistów, noblistów, a nawet jednego nazisty. O jarskim życiu, rajskim byciu, aktywizmie społecznym i mięsie z soi.

Z tego odcinka dowiecie się:

– kto jadł jajko od święta,
– co wspólnego ma wegetarianizm z humanizmem,
– a Tołstoj z Einsteinem,
– kto używał warzyw jako ideologicznego oręża,
– jak kuchnia jarska miała się do wyzwalania Polski spod władzy zaborczej,
– i czy wegetarianin to zawsze aktywista?

Na wspomnienia z lat 90. dał się naciągnąć reporter Radia Zet, Przemek Taranek, który opowiedział o oszałamiającej ofercie sklepów spożywczych, a także o reakcjach bliższej i dalszej rodziny oraz Wojskowej Komisji Uzupełnień na jego wegetarianizm.

W drugiej części odcinka wysłuchacie rozmowy z Alicją Rokicką, autorką wegańskich książek kulinarnych i bloga Wegan Nerd [klik!]

Rozmawiałyśmy m.in. o tym:

– po co w serze żelatyna,
– czy weganizm to moda,
– kto chodzi na warsztaty kuchni wegańskiej,
– kogo bulwersuje pasztet z fasoli i tatar z boczniaka,
– oraz czy da się zrobić dobre wegańskie słodycze?

Wspomniany artykuł o historii polskich ruchów jarskich:
https://culture.pl/pl/artykul/kuchnia-jarska-i-rajska-o-heroicznych-poczatkach-polskiego-wegetarianizmu

Tekst o wpływie spożycia mięsa na klimat i dobrostan ziemi:
https://smoglab.pl/nasze-wybory-kulinarne-maja-znaczenie-naukowcy-dieta-wege-pomoze-powstrzymac-zmiane-klimatu/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *