Odcinek o tym co łączy rabarbar, walkę ze szkorbutem, kimchi, zupę sinigang i sos żurawinowy. I jak ma się do tego polska tradycja kulinarna.

Z tego odcinka dowiecie się:

– czy do rabarbaru trzeba dorosnąć,
– czy rozgryzałam szybko gumy Shock,
– jak wyobraźnia może działać na ślinianki,
– jakie informacje niosły za sobą smaki,
– jaki napój marynarze uważali za dalece niemęski,
– komu Polska smakuje dość kwaśno,
– jaka jest najlepsza zupa na kaca,
– i czego brakuje irlandzkim słodyczom!

Cytowany artykuł o historii szkorbutu znajdziecie tu:
https://wyborcza.pl/alehistoria/1,121681,12619397,Zabojca_marynarzy.html

A polecana przeze mnie książka to:
“SALT FAT ACID HEAT. Cztery składniki.” Samin Nosrat
https://www.znak.com.pl/ksiazka/salt-fat-acid-heat-cztery-skladniki-samin-nosrat-164324

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *