Odcinek, w którym – jak w najmodniejszych knajpach – jest sezonowo i lokalnie! O tym co to tak naprawdę znaczy, jak takie jedzenie wpływa na nasze zdrowie, portfel i stan polskiej gospodarki.

Z tego odcinka dowiecie się:

– co to właściwie znaczy jeść sezonowo i lokalnie,
– i czy zapiekanka spełnia te założenia,
– jak takie jedzenie rozumiały nasze prababki,
– czy kuchnia PRL była lokalna w dzisiejszym rozumieniu,
– kiedy zaczęliśmy jeść pomidora przez okrągły rok i czy to był dobry pomysł?

Moim gościem jest dietetyczka Teresa Wędzicha, rozmawiamy m.in. o tym:

– jak jedzenie produktów z naszego ekosystemu wpływa na nasz dobrostan,
– dlaczego polskie truskawki lepiej jeść szybko,
– jak transport wpływa na warzywa, owoce i klimat,
– czemu lepsza kiszonka zimą od ogórka z Hiszpanii,
– dlaczego warto zrobić miejsce w zamrażarce,
– jak patriotyzm spożywczy wpływa na portfel i gospodarkę?

Usłyszycie jeszcze o tym jak na półce poznać rodzimy produkt, za co chwalę sklepy i kto eksportuje najwięcej polskich produktów.

Informacje o ministerialnej kampanii Produkt polski znajdziecie tu: [KLIK!]

Strona Pani Teresy: [KLIK!]

Patronem tego odcinka jest Lidl Polska. [KLIK!]

PS. O sezonowości posłuchacie też w odcinku pt. “Sezon ogórkowy”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *