Odcinek, w którym Autorka zabiera Was na pole bobu – to prawdziwe i to metaforyczne, z lat dziecinnych. Bób łączy ludzi i wątki – będzie o czasach starożytnych, uprawie antycznej, przepisach przedwojennych, wzruszeniach młodzieńczych, a nawet o koronawirusie!
Z tego odcinka dowiecie się:
– kto w wakacje zjadał polskie pistacje,
– jak sprawić dzieciom wielką radość za 19,50 zł,
– dlaczego bób to ojciec wszystkich strączków,
– co bób robił w barszczu,
– jak odnajduje się w puree, pierogach i bobiniokach,
– jak wyhodować bób we własnym ogródku,
– co nam o bobie mówi język polski i dlaczego nic dobrego,
– dlaczego Pitagoras był hejterem bobu,
– czym jest choroba bobowa…
– …i jaki może mieć związek z koronawirusem?
Za występy specjalne dziękuję mojemu Dziadziusiowi Janowi Jaworskiemu oraz moim córeczkom!
Odwołuję się w tym odcinku do kilku książek i tekstów:
“Historia naturalna i moralna jedzenia” Maguelonne Toussaint-Samat
“Europa. Rozprawa historyka z historią” Norman Davies
“Historie kuchenne. Zapomniany przysmak: młodziutkie strączki bobu” Magdalena
Kasprzyk-Chevriaux, Gazeta Wyborcza Kraków
“COVID-19: genetyczny defekt może mieć związek z przebiegiem pandemii?”
– rozmowa Ewy Kurzyńskiej z prof. dr hab. n. med. Anną Latos-Bieleńską, Puls Medycyny
Podcast o sezonowości i pielęgnowaniu tęsknot znajdziecie tu: [KLIK]