Bywam królową ciekawostek, a najbardziej kocham te związane z jedzeniem! Co nas dziwi na stołach innych? Co zachwyca? Kto je pierogi i dlaczego? Czy ludzie wpadali na te same kulinarne pomysły niezależnie od siebie? I jak migrowały przepisy?
Wszyscy jedzą #4 – feminizm
W czwartym odciniku cyklu gości Anna Piekutowska, dziennikarka i feministka.
Rozmawiamy właśnie o feminizmie – o tym czy gotowanie jest feministyczne, czy kuchnia jest dla kobiet opresyjna czy wyzwalająca, jak kobiety rewolucjonizowały kulinarny świat i czy temat „garów” często lądował na transparentach?
74. Włoska autentyczność
Pachnące pomidory, soczysta mozarella, sprężysty makaron – jedzenie to temat, który Włosi traktują niezwykle serio. W ochronę kulinarnego dziedzictwa angażują się samorządy i władze państwowe. To odcinek o Włochach dbających o autentyczność, o Polkach kochających włoskie jedzenie, o wspaniałych książkach i o kiepskim akcencie.
73. Kanapka na drogę
Pikniki, jedzenie w plenerze, przekąski na polowaniu i jajka na twardo w kolejce wąskotorowej. I kanapki! Kanapeczki, sandwicze, buły, tosty, bajgle, BLT, PB&J, Croque Madame, Reuben, tort kanapkowy i kajzerka z twarożkiem.
Wszyscy jedzą #3 – ajurweda
W trzecim odcinku tematem przewodnim jest ajurweda – starohinduska sztuka życia! Gości w nim Nina Czarnecka, znana w internecie jako Blimsien, ekspertka od dbania o swój dobrostan czyli osiędbania. Rozmawiamy o tym jak ajurweda ma się do odżywiania, przyprawiania, gotowania, ale i odpuszczania.
Okazuje się, że wiedza z dawnych Indii całkiem doskonale może pasować do realiów funkcjonowania w środkowej Europie XXI wieku i sporo ma wspólnego z mądrością naszych babek i zdrowym rozsądkiem!
72. Kuchnia pełna cudów
Najbardziej przewrotny odcinek Zabaw jedzeniem, bo jest dokładnie o tym, o czym myśli wiele osób widząc tytuł tego podcastu. O zabawie jedzeniem!
Z dziećmi i nie tylko. Na Dzień Dziecka!
Wszyscy jedzą #2 – emigracja i podróże
W drugim odcinku cyklu Wszyscy jedzą gości Kuba – autor podcastu “Niuniu podcast”
Rozmawiamy o życiu na emigracji i kulinarnych aspektach takiego życia, o podróżach po jedzenie i przez jedzenie i o edukacji kulinarnej – tej w szkole, tej na warsztatach i tej z telewizji. Dowiecie się co w Norwegii je się w piątki, kto kupuje wino za gotówkę, jak się podróżuje koleją transsyberyjską, gdzie najlepiej uczyć się robić makaron i czy polskie szkolnictwo wykorzystuje modę na gotowanie!
71. Krótki sezon
Trzech bohaterów ma ten odcinek, trzech muszkieterów z majowego warzywniaka – rabarbar, szparagi i czosnek niedźwiedzi! Na straganach są krótko, ale smakiem i właściwościami oszołomią niejednego! Fascynującą mają też historię i jak się okazuje – nieograniczony kulinarny potencjał!
Wszyscy jedzą #1 – popkultura
Pierwszy odcinek nowego cyklu poświęcony jest popkulturze!
Gości w nim Katarzyna Czajka-Kominiarczuk, znana w internecie jako Zwierz Popkulturalny – blogerka, autorka książek oraz podcastów. Kasia ma ogromną wiedzę o popkulturze i jej recenzje filmów i seriali towarzyszą mi od lat, czułam więc, że będzie dobrą osobą do radosnych rozkmin o tym co się je w filmach, co w serialach, co na planie i przede wszystkim o tym co człowiek by zjadł jak już się tego wszystkiego naogląda!
70. Jedzenie z pudełka
Drewniane pudło ze śladami zbóż sprzed 3,5 tysiąca lat.
Bento, lunchbox, swojska śniadaniówka.
Pudełko z jedzeniem na wynos, posiłek na statku i w samolocie.
Wreszcie catering dietetyczny – jedzenie z pudełka niejedno ma imię!