Pikniki, jedzenie w plenerze, przekąski na polowaniu i jajka na twardo w kolejce wąskotorowej. I kanapki! Kanapeczki, sandwicze, buły, tosty, bajgle, BLT, PB&J, Croque Madame, Reuben, tort kanapkowy i kajzerka z twarożkiem.
Z tego odcinka dowiecie się:
- dlaczego tak dawno nie było odcinka,
- czym się zajadano na polowaniach,
- ile potraw na piknik szykowały dobre brytyjskie gospodynie,
- kto uważał jedzenie pod gołym niebem za nieprzyzwoite,
- i gdzie obywatele II RP udawali się na odzipkę?
W drugiej części odcinka gości wspaniała Natalia Mętrak-Ruda – tłumaczka, kulturoznawczyni, miłośniczka kulinarnych historii i autorka bloga “Przeszłość od kuchni” [KLIK!].
Rozmawiamy m.in. o tym:
- dlaczego tyle kultowych kanapek jest na chlebie tostowym,
- kto się zakochał w maśle orzechowym,
- kto przywiózł do Stanów kanapki w bułce,
- jaki ser jest w Philly Cheesesteak,
- jaki wpływ miały kanapki na amerykańskie kampanie wyborcze,
- skąd fenomen sera pakowanego w folię,
- skąd pochodzi serek Philadelphia,
- jaka jest najsłynniejsza popkulturowa kanapka,
- czy hamburger jest kanapką,
- jakie kanapki jemy nożem i widelcem,
- i co łączy Cieszyn i Skandynawię?
Mojej wakacyjnej audycji “Przewodnik o kuchni” w Radiu TOK FM możecie posłuchać tutaj: [KLIK!]
—–
Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem