Pikniki, jedzenie w plenerze, przekąski na polowaniu i jajka na twardo w kolejce wąskotorowej. I kanapki! Kanapeczki, sandwicze, buły, tosty, bajgle, BLT, PB&J, Croque Madame, Reuben, tort kanapkowy i kajzerka z twarożkiem.

Z tego odcinka dowiecie się:

  • dlaczego tak dawno nie było odcinka,
  • czym się zajadano na polowaniach,
  • ile potraw na piknik szykowały dobre brytyjskie gospodynie,
  • kto uważał jedzenie pod gołym niebem za nieprzyzwoite,
  • i gdzie obywatele II RP udawali się na odzipkę?

W drugiej części odcinka gości wspaniała Natalia Mętrak-Ruda – tłumaczka, kulturoznawczyni, miłośniczka kulinarnych historii i autorka bloga “Przeszłość od kuchni” [KLIK!].

Rozmawiamy m.in. o tym:

  • dlaczego tyle kultowych kanapek jest na chlebie tostowym,
  • kto się zakochał w maśle orzechowym,
  • kto przywiózł do Stanów kanapki w bułce,
  • jaki ser jest w Philly Cheesesteak,
  • jaki wpływ miały kanapki na amerykańskie kampanie wyborcze,
  • skąd fenomen sera pakowanego w folię,
  • skąd pochodzi serek Philadelphia,
  • jaka jest najsłynniejsza popkulturowa kanapka,
  • czy hamburger jest kanapką,
  • jakie kanapki jemy nożem i widelcem,
  • i co łączy Cieszyn i Skandynawię?

Mojej wakacyjnej audycji “Przewodnik o kuchni” w Radiu TOK FM możecie posłuchać tutaj: [KLIK!]

—–

Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *