Najbardziej przewrotny odcinek Zabaw jedzeniem, bo jest dokładnie o tym, o czym myśli wiele osób widząc tytuł tego podcastu. O zabawie jedzeniem!
Z dziećmi i nie tylko. Na Dzień Dziecka!
Z tego odcinka dowiecie się:
- dlaczego ludzie nie włączają mojego podkastu,
- po co ludziom zabawa,
- jakie były ukochane kulinarne książki mojego dzieciństwa,
- czy gotowałam z Mamą,
- i dlaczego podczas gotowania z dziećmi bywamy jak Gordon Ramsay?
W drugiej części odcinka rozmawiam z Anną Sowińską z Fundacji Plan Daltoński oraz z Agatą Ostrowską i Joanną Jędrzejczyk, autorkami książki “Henio w kuchni czyli Plan Daltoński na talerzu” [KLIK!].
Rozmawiamy m.in. o tym:
- czym jest Plan Daltoński,
- dlaczego kuchnia jest wielkim laboratorium,
- co gotowanie z dziećmi daje dzieciom,
- a co nam,
- dlaczego przepis powinien być jak algorytm,
- i czego nas uczy kuchenna porażka?
W odcinku występują też Kalinka i Gusia czyli moje wspaniałe córeczki.
Książkę “Henio w kuchni czyli Plan Daltoński na talerzu” kupicie tutaj [KLIK!], a z kodem “ZABAWY” możecie kupić ją 20% taniej.
Inne książki, o których wspominam:
“Kuchnia pełna cudów” Maria Terlikowska [tu wznowienie]
“Książka kucharska Kubusia Puchatka” wyd. Egmont [o taka!]
“Daj gryza!” Aleksandra i Daniel Mizielińscy, wyd. Dwie Siostry [KLIK!]
“Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci” Małgorzata Kur, wyd. Kocur Bury [KLIK!]
“Mała historia kuchni. Dzieje się je” Łukasz Modelski, wyd. Bajka [KLIK!]
a tu jest odcinek podcastu “O zmierzchu” Marty Niedźwieckiej poświęcony zabawie -> [KLIK!]
—–
Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem