Pachnące pomidory, soczysta mozarella, sprężysty makaron – jedzenie to temat, który Włosi traktują niezwykle serio. W ochronę kulinarnego dziedzictwa angażują się samorządy i władze państwowe. To odcinek o Włochach dbających o autentyczność, o Polkach kochających włoskie jedzenie, o wspaniałych książkach i o kiepskim akcencie.

Z tego odcinka dowiecie się:

  • czym jest autentyczne włoskie jedzenie,
  • i co w kontekście jedzenia znaczy “sound italian”,
  • co to jest pompia,
  • co wyróżnia kuchnię Sardynii,
  • jak się prowadzi włoskie delikatesy,
  • i co ma do tego miłość,
  • gdzie znaleźć przepis na PRAWDZIWĄ carbonarę,
  • do czego Francuz był Włochom potrzebny,
  • i co z tym wszystkim wspólnego ma Brad Pitt?

W odcinku rozmawiam ze:

Stefano Zedde, wicedyrektorem Włoskiej Izby Przemysłowo-Handlowej w Polsce [KLIK!]

Beatą Garncarską, przewodniczką po Sardynii [KLIK!]

Agnieszką Włodarczyk, właścicielką włoskich delikatesów Fettine w Krakowie [KLIK!]

Tutaj możecie przeczytać o programie True Italian Taste -> [KLIK] i certyfikacji Buy Italy -> [KLIK]

Książki o których wspominam w odcinku:
Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary” Luca Cesari wyd. Znak Koncept,
“Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry wyd. Znak Koncept,
Sekrety włoskiej kuchni” Elena Kostioukovitch, wyd. Albatros,
“Italia do zjedzenia” Bartek Kieżun, wyd. Buchmann,
“Italia dla zielonych” Alicja Rokicka, wyd. Marginesy,

—–

Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem

Zdjęcie okładkowe: Jakub Kapusnak on Unsplash

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *