Pachnące pomidory, soczysta mozarella, sprężysty makaron – jedzenie to temat, który Włosi traktują niezwykle serio. W ochronę kulinarnego dziedzictwa angażują się samorządy i władze państwowe. To odcinek o Włochach dbających o autentyczność, o Polkach kochających włoskie jedzenie, o wspaniałych książkach i o kiepskim akcencie.
Z tego odcinka dowiecie się:
- czym jest autentyczne włoskie jedzenie,
- i co w kontekście jedzenia znaczy “sound italian”,
- co to jest pompia,
- co wyróżnia kuchnię Sardynii,
- jak się prowadzi włoskie delikatesy,
- i co ma do tego miłość,
- gdzie znaleźć przepis na PRAWDZIWĄ carbonarę,
- do czego Francuz był Włochom potrzebny,
- i co z tym wszystkim wspólnego ma Brad Pitt?
W odcinku rozmawiam ze:
Stefano Zedde, wicedyrektorem Włoskiej Izby Przemysłowo-Handlowej w Polsce [KLIK!]
Beatą Garncarską, przewodniczką po Sardynii [KLIK!]
Agnieszką Włodarczyk, właścicielką włoskich delikatesów Fettine w Krakowie [KLIK!]
Tutaj możecie przeczytać o programie True Italian Taste -> [KLIK] i certyfikacji Buy Italy -> [KLIK]
Książki o których wspominam w odcinku:
“Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary” Luca Cesari wyd. Znak Koncept,
“Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry wyd. Znak Koncept,
“Sekrety włoskiej kuchni” Elena Kostioukovitch, wyd. Albatros,
“Italia do zjedzenia” Bartek Kieżun, wyd. Buchmann,
“Italia dla zielonych” Alicja Rokicka, wyd. Marginesy,
—–
Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem
Zdjęcie okładkowe: Jakub Kapusnak on Unsplash