Trzech bohaterów ma ten odcinek, trzech muszkieterów z majowego warzywniaka – rabarbar, szparagi i czosnek niedźwiedzi! Na straganach są krótko, ale smakiem i właściwościami oszołomią niejednego! Fascynującą mają też historię i jak się okazuje – nieograniczony kulinarny potencjał!
Z tego odcinka dowiecie się:
- kto nie lubi rabarbaru,
- a w kim budzi piękne wspomnienia,
- co go łączy z rzeką Wołgą,
- i dlaczego jeszcze w latach 70. dodawano do niego kredy,
- za co szparagi kochali starożytni Rzymianie,
- co łączy Roberta Makłowicza i Lucynę Ćwierczakiewiczową,
- oraz szparagi i muminki,
- dlaczego budowniczy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej szparagów nie jadali,
- a budowniczy III RP je zbierali,
- komu pomagały podbijać Europę,
- a komu serca niewiast,
- gdzie czosnek niedźwiedzi ma swoje święto,
- i czy naprawdę zjadają go niedźwiedzie?
W drugiej części odcinka moim gościem jest szalenie utalentowany kulinarnie Tomek Czajkowski z bloga Magiczny składnik [KLIK!] Rozmawiamy m.in. o tym
- jak zachować ulotność wiosennych skarbów na dłużej,
- na ile sposobów można zamknąć rabarbar w słoiku,
- co to jest oksymel,
- z czego można zrobić ocet,
- gdzie spotkać kulinarnych wariatów,
- czy kluski to uliczne jedzenie,
- i czy street food jest bardzo drogi?
Tutaj znajdziecie prowadzoną przez Tomka grupę: Magiczne Składniki – grupa dla Food Geeków [KLIK!]
Tu jego ebooki i przetwory: Sklep [KLIK!]
A tu poczytacie o Nocnym Markecie: Nocny Market [KLIK!]
Przygotowując odcinek posiłkowałam się m.in.:
“Historia naturalna i moralna jedzenia” Maguelonne Toussaint-Samat
“Historia kuchni” Reay Tannahill
“Od ananasa do ziemniaka” Irena Gumowska
“O dobrym jedzeniu” Agata Michalak
“Sekrety włoskiej kuchni” Elena Kostioukovitch
“365 obiadów za pięć złotych” Lucyna Ćwierczakiewiczowa
“Uniwersalna książka kucharska” Maria Ochorowicz-Monatowa
artykuły Magdaleny Kasprzyk-Chevriaux publikowane w krakowskim dodatku do Gazety Wyborczej
art. Klaudyny Hebdy [KLIK!]
Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem