Bywam królową ciekawostek, a najbardziej kocham te związane z jedzeniem! Co nas dziwi na stołach innych? Co zachwyca? Kto je pierogi i dlaczego? Czy ludzie wpadali na te same kulinarne pomysły niezależnie od siebie? I jak migrowały przepisy?

Z tego odcinka dowiecie się:

– jaka była najdziwniejsza praca w moim życiu,
– kto i dlaczego wymyślił Pad Thaia,
– kto chował seler w wazonie,
– w ilu wersjach występuje curry,
– a w ilu musztarda,
– gdzie na świecie je się pierogi,
– i kto pierwszy wpadł pomysł zawijania rzeczy w cieście,
– dlaczego ciasto było pokarmem rytualnym,
– kto i gdzie je kotlet schabowy,
– i co nam to mówi o ludziach?

Moim gościem jest Michał Kuźmiński, pisarz, dziennikarz “Tygodnika Powszechnego” i autor wspaniałej książki “Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej”.
Tu artykuł o pierogach: https://www.tygodnikpowszechny.pl/lepienie-swiata-170072

Partnerem tego odcinka jest wydawnictwo Sonia Draga, które wydało książkę “Atlas osobliwości kulinarnych” [KLIK!] Dylana Thurasa i Cecily Wong.

Zabawy jedzeniem mają przyjemność być patronem medialnym tej publikacji, a samą książkę możecie wygrać – szczegóły w odcinku!

Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *