99. Ten pierwszy owoc

Odcinek soczysty jak polskie jabłko!
A nie ma w naszym kraju owocu chyba bardziej zasłużonego niż jabłko – to przecież bohater mitów, legend, naukowych anegdot i polskich sadów!

Aż dziw, że aż tyle musiało czekać na swoją główną rolę w Zabawach jedzeniem!

W najnowszym, 99-tym już odcinku mojego podcastu zabieram Was w podróż pełną smaków i ciekawostek,
a i obalania mitów nie braknie!

98. Punkt równowagi

Odcinek o równowadze – świętym Graalu ludzkości.
O tej życiowej, kulturowej i kuchennej.
Przyglądam się momentowi, w którym jesteśmy – tak z osobistego, jak i kulinarnego punktu widzenia.
A inspiracją do tej refleksji było letnie przesilenie!

Sercem i sednem odcinka jest jednak rozmowa z Aleksandrem Baronem, jednym z najciekawszych polskich szefów kuchni, od ponad roku prowadzącym w Krakowie „Kapłony i szczeżuje”.
W tej rozmowie nowoczesność przeplata się z szanowaniem tradycji, doprawionej szczyptą poczucia misji i wielką dozą miłości do polskiej kuchni.

97. Czarowny czaj

W Dniu Kobiet oddaję w Wasze ręce odcinek z kobietą w roli głównej.
I to nie byle jaką – bo moją przyjaciółką i podcastową kompanką Kati Płachecką, twórczynią marki Catea Chai.
To wspaniałe aromatyczne mieszanki herbat i przypraw korzennych do przyrządzania chai masali czyli tradycyjnego napoju wywodzącego się z Indii.

W tym odcinku poznacie historię tego napoju, ale i kulisy tworzenia produktu od zera i wprowadzania go na rynek – z wielkim sercem, pasją i miłością.

96. Serce z czekolady

Odcinek o afrodyzjakach, a przede wszystkim o jednym z najpotężniejszych z nich – aksamitnej czekoladzie!
O mocy tkwiącej w ziarnach kakaowca, szlachetności rzemieślniczych tabliczek i wieloletniej przygodzie z jakościową czekoladą opowiada ekspertka

95. Chwała polskiej klusce!

Kochani! Na okładce tego odcinka z wielką dumą, wzruszeniem i lekkim niedowierzaniem trzymam w rękach moją własną książkę! “Kluski. Teoria i praktyka” ukazały się nakładem Wydawnictwa Marginesy i od 22.01.2025 roku są w stacjonarnych i internetowych księgarniach w całej Polsce.

94. Trzeźwe przyjemności

To nie jest odcinek o piciu – raczej o niepiciu, w sam raz na Dry January!
W pierwszej jego części moje rozkminy ścielą się gęsto, a polecanki książkowe lecą jak z rękawa!

To nie jest też odcinek o alkoholu – raczej o niealkoholu, alternatywach, pomysłach i rozwijającej się branży niealko.

Rozmawiam w nim z Karoliną Juraniec-Chodorowicz i Tomaszem Chodorowiczem – założycielami Beztrosko czyli sklepu z niealkoholami.

93. Miłość w czasach nadmiaru

Odcinek do lepienia pierogów, do kręcenia serników i siekania warzyw na jedynie słuszną sałatkę!
Garść refleksji nad grudniowym szaleństwem.
Jest w tym odcinku pewien groch z kapustą – tak właściwy dyskusjom przy świątecznym stole!

92. Z ziemi włoskiej do Polski

Kolejny raz w Zabawach jedzeniem pochylamy się nad uwielbianą przez Polaków kuchnią włoską!
Tym razem za sprawą książki “Włoska uczta” Matteo Brunettiego, który jest gościem tego odcinka. Rozmawiamy o jego miłości do włoskiej kuchni, polskiej kulinarnej przygodzie, sucharach i przepisach! 
A jako że Matteo wyśmienicie operuje stereotypem Włocha w Polsce to i stereotypom poświęcam sporo miejsca w tym odcinku – szczególnie tym kulinarnym!

Wszyscy jedzą #10 – historia

W tym odcinku posłuchacie o tym jak jedzenie splata się z wielką historią!
Gości w nim Rafał Sadowski – historyk, twórca świetnego, nagradzanego „Podcastu historycznego”,
w którym opowiada wielkie historie przez ludzki, humanistyczny pryzmat.
Razem szukamy na kartach wielkiej historii kulinarnych akcentów.
Rozmawiamy o tym jak jedzenie (a raczej jego brak) wywoływało wojny, jak te wojny przyczyniały się do rozwoju technologii żywienia i obalamy popularne historyczno-spożywcze mity.

Wszyscy jedzą #9 – twórczość (niejedno ma imię)

Bo kiedy, jak nie w maju, dać się ponieść potrzebie tworzenia?
Bo kiedy wracać do podcastu jak nie w maju?
Odcinek o artystach i tworzeniu – chaotyczny jak okładka i jak sama autorka!