Wszyscy jedzą #3 – ajurweda

W trzecim odcinku tematem przewodnim jest ajurweda – starohinduska sztuka życia! Gości w nim Nina Czarnecka, znana w internecie jako Blimsien, ekspertka od dbania o swój dobrostan czyli osiędbania. Rozmawiamy o tym jak ajurweda ma się do odżywiania, przyprawiania, gotowania, ale i odpuszczania.
Okazuje się, że wiedza z dawnych Indii całkiem doskonale może pasować do realiów funkcjonowania w środkowej Europie XXI wieku i sporo ma wspólnego z mądrością naszych babek i zdrowym rozsądkiem!

72. Kuchnia pełna cudów

Najbardziej przewrotny odcinek Zabaw jedzeniem, bo jest dokładnie o tym, o czym myśli wiele osób widząc tytuł tego podcastu. O zabawie jedzeniem!
Z dziećmi i nie tylko. Na Dzień Dziecka!

Wszyscy jedzą #2 – emigracja i podróże

W drugim odcinku cyklu Wszyscy jedzą gości Kuba – autor podcastu “Niuniu podcast”

Rozmawiamy o życiu na emigracji i kulinarnych aspektach takiego życia, o podróżach po jedzenie i przez jedzenie i o edukacji kulinarnej – tej w szkole, tej na warsztatach i tej z telewizji. Dowiecie się co w Norwegii je się w piątki, kto kupuje wino za gotówkę, jak się podróżuje koleją transsyberyjską, gdzie najlepiej uczyć się robić makaron i czy polskie szkolnictwo wykorzystuje modę na gotowanie!

71. Krótki sezon

Trzech bohaterów ma ten odcinek, trzech muszkieterów z majowego warzywniaka – rabarbar, szparagi i czosnek niedźwiedzi! Na straganach są krótko, ale smakiem i właściwościami oszołomią niejednego! Fascynującą mają też historię i jak się okazuje – nieograniczony kulinarny potencjał!

Wszyscy jedzą #1 – popkultura

Pierwszy odcinek nowego cyklu poświęcony jest popkulturze!

Gości w nim Katarzyna Czajka-Kominiarczuk, znana w internecie jako Zwierz Popkulturalny – blogerka, autorka książek oraz podcastów. Kasia ma ogromną wiedzę o popkulturze i jej recenzje filmów i seriali towarzyszą mi od lat, czułam więc, że będzie dobrą osobą do radosnych rozkmin o tym co się je w filmach, co w serialach, co na planie i przede wszystkim o tym co człowiek by zjadł jak już się tego wszystkiego naogląda!

70. Jedzenie z pudełka

Drewniane pudło ze śladami zbóż sprzed 3,5 tysiąca lat.
Bento, lunchbox, swojska śniadaniówka.
Pudełko z jedzeniem na wynos, posiłek na statku i w samolocie.
Wreszcie catering dietetyczny – jedzenie z pudełka niejedno ma imię!

68. Taka kuchnia jakie czasy

Wojna, kryzys, niedobory. Przez lata Polacy uczyli się jak radzić sobie w żywieniowych sytuacjach podbramkowych – jak gotować taniej, oszczędniej, z ziemniaków. Czego nas uczą stare książki kucharskie? I czy w czasach szalonej inflacji i gospodarczej destabilizacji te rady można zastosować we własnej kuchni?

67. Instynkt, zachcianki i intuicyjne jedzenie

Wiosna przyszła! Mimo, że świat dalej jest dość przerażający to natura budzi się do życia i wszystkim jakoś tak nieśmiało bardziej żyć się chce. I sprzątać, i ogródki ogarniać i “brać się za siebie” – z większą lub mniejszą zawziętością. To odcinek o relacjach z ciałem i jedzeniem. I żywieniu i odżywieniu. O jedzeniu w służbie sylwetki i w służbie przyjemności!

66. Kocioł ukraiński

Wojna u sąsiadów. Ukraina w ogniu.
Jednym z elementów rosyjskiej propagandy jest odmawianie Ukrainie niezależności – osobnej tożsamości, historii i kultury. Także kultury kulinarnej.
O niej właśnie jest ten odcinek.
O kuchni Ukrainy i kuchni dla Ukrainy w dniach pełnych solidarności, niepokoju, nadziei i zwątpienia.