84. Dania i jej dania

Kraina otwartych kanapek, śledzia, czarnej kawy, wypieków z półfrancuskiego ciasta i kolebka kulinarnej, nordyckiej rewolucji. Kraj, do którego mam ogrom ciepłych uczuć – ze względu na historię, funkcjonowanie państwa, design, estetykę i parę innych rzeczy.

Dania!

83. Kluska w słusznej sprawie

Szanowni Państwo, Najmilsi Słuchacze, Najdrożsi Zabawowicze – jeśli wracać po długiej przerwie to tylko w takich okolicznościach – w ten sposób, z takim tematem i z takimi wspaniałymi bohaterami odcinka.
Chodźcie ze mną na kluski!
Mam ogromny zaszczyt przedstawić Wam odcinek Zabaw jedzeniem, który jest nagrodą – finałem zwycięskiej licytacji, która wsparła Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.
Odcinek ten wylicytowali wspaniali właściciele krakowskiej restauracji Kluska na Placu – miejsca, które znam, cenię, lubię i któremu bardzo kibicowałam, bo jak wiecie – kluski kocham nad życie. Oni też!

Wszyscy jedzą #8 – teatr

W tym odcinku posłuchacie o tym co jada się w teatrze!

W odcinku gości Łukasz Zaleski – reżyser, dramaturg, dramatopisarz i pedagog teatru. Na co dzień pracuje w MICET – Centrum Edukacji Teatralnej w Narodowym Starym Teatrze w Krakowie i właśnie tam się spotkaliśmy.
Na instagramie @foodiezales pokazuje swoje kulinarne odkrycia i ludzi gastro. 

Rozmawiamy o tym co wspólnego ma scena gastronomiczna ze sceną teatralną, czy jedzenie w tatrze jest prawdziwe, czy bywa pretekstem lub bohaterem spektaklu oraz co i kiedy w teatrze się je!

82. Smak utracony

Dawne smaki, zapomniane dania, warzywa, których nazw nikt już nie kojarzy.
Potrawy ze świata, który bezpowrotnie przeminął.
Wspomnienie Kresów Wschodnich – krainy historycznej, geograficznej, ale i… ciut mitologicznej.
Hołd dla regionalnej kuchni II Rzeczpospolitej – wielokulturowej, pysznej i kolorowej. Taka jest najnowsza książka Pawła Ochmana “Roślinna kuchnia kresowa”!

81. Stół pełen przekonań

Czy w końcówce bananów są robaki? Czy od tłuszczu się tyje?
Czy dzięki orzechom nie zachorujemy na raka? Czy każdemu będzie się chciało spać po owsiance?
I co jest nie tak z tymi amerykańskimi naukowcami?

To odcinek poświęcony żywieniowym mitom i pseudonaukowym bzdurom, których pełno jest w przestrzeni publicznej. Pretekstem do jego powstania jest książka “Podano do stołu. Dlaczego prawie wszystko, co nam dotąd mówiono o jedzeniu, nie jest prawdą” Tima Spectora wydana przez Wydawnictwo Luna, nad którą Zabawy jedzeniem mają patronat medialny.

80. Miejsce kobiety

„Miejsce kobiety jest w kuchni” – i było od zawsze! Ale… raczej tej domowej, bo gdy mowa o kuchniach restauracyjnych, o haute cuisine i fine diningu to nagle kuchnia staje się domeną mężczyzn. Ale historia kulinariów to również historia wybitnych kobiet. Szefowe kuchni, rewolucjonistki, pisarki, badaczki, wynalazczynie, a nawet pływaczki głębinowe – o nich wszystkich posłuchacie w tym odcinku!

Wszyscy jedzą #7 – Wawel

W tym odcinku posłuchacie o tym co jadano na najsłynniejszym polskim dworze królewskim!

W odcinku gości Bartek Kieżun – autor książek kulinarnych, dziennikarz, podróżnik, wielokrotni nagradzany za swoje publikacje o jedzeniu i kulturze. Autor książki wydanej właśnie przez Zamek Królewski na Wawelu książki “Uczta na Wawelu. Książka nie tylko kulinarna” [KLIK!]

Rozmawiamy o tym co jadano na Wawelu przed laty, jakie kulinarne tajemnice skrywa zamek, czy Królowa Jadwiga żywiła się patriotyzmem i modlitwą, Bona faktycznie sprowadziła do Polski włoszczyznę, a Michał Korybut Wiśniowiecki udusił korniszonem?

79. Rośliny w natarciu!

Od kilku lat styczeń roślinami stoi, a to za sprawą akcji “Veganuary” która z roku na rok przyciąga kolejne osoby chętne wypróbować roślinnego gotowania i wegańskiego życia. Przeróżne badania coraz dobitniej pokazują, że roślinniejemy i coraz chętniej roślinnie jemy. To znak świadomości czy kryzysu? Posłuchajcie!

Wszyscy jedzą #6 – FILOZOFIA

Na dobry początek roku, ku refleksji – będzie o filozofii!

W odcinku gości Tomasz Stawiszyński – filozof, eseista, autor książek, audycji radiowych i podcastów poświęconych popularyzowaniu filozofii. To jego miejsce w internecie: [KLIK!]

Rozmawiamy o tym jak się fizjologia (pod postacią jedzenia) z filozofią splata – czy jedzenie inspirowało filozofów, z jakimi problemami moralnymi i etycznymi wiąże się współcześnie, wreszcie – czy wspólne przeżywanie przyjemności przy stole może ocalać nas w trudnych czasach?

78. Książki na co dzień, książki od święta

Odcinek świąteczny, do słuchania między krojeniem warzyw na sałatkę a pakowaniem prezentów!
Lekki, miły i przyjemny przegląd kulinarnych książek, które przeczytałam w tym roku.
A w drugej części odcinka rozmowa z Moniką Zacharską-Dudek @monikacookingwoman,
miłośniczką kulinariów i właścicielką pięknej kolekcji książek o jedzeniu!