77. Eklerki, pomadki, ptysie, czekoladki

Grudzień pachnie mi pomarańczami i czekoladą. Te świąteczne aromaty stały się pretekstem do odcinka o słodkich przysmakach. Będzie o fascynującej historii czekolady, o jej fenomenie, wreszcie – o pralinkach i pomadkach.
W drugiej części posłuchacie o wyjątkowej książce, która ukazała się na polskim rynku i jest na dobrej drodze by stać się biblią rodzimego ciastkarstwa.

Wszyscy jedzą #5 – sztuka

W kolejnym odcinku cyklu posłuchacie o jedzeniu w Sztuce przez duże “S”!

Gości w nim Justyna Stasiek-Harabin – historyczka sztuki, muzealniczka i autorka wspaniałego bloga laminerva.pl na którym w niezwykle przystępny sposób pisze o sztuce – o malarstwie, o wystawach, o pięknie!

Rozmawiamy o jedzeniu w sztuce – jak często inspirowało artystów?
Kiedy symbolizowało życie i hedonizm, a kiedy grzech i zepsucie?
Kto ucztował, kto tylko udawał, co symbolizowały nadgniłe jabłka a co parujące ziemniaki?
Od antyku, przez holenderskie martwe natury, impresjonistów, futurystów po Andy’ego Warhola i Natalię LL – jedzenie było wszędzie!

76. Warzywka chociaż!

Niejedzenie mięsa chyba nigdy nie było po prostu niejedzeniem mięsa.
Temat elektryzował ludzkość od stuleci, wzbudzał emocje, słynni wegetarianie mieli swoich gorliwych wyznawców i zaprzysięgłych hejterów.
Książka “Warzywa zjedz, mięso zostaw” to wspaniała podróż po wege historii
i ja Was w tę podróż zabieram – z autorką tej błyskotliwej książki wydanej przez Wydawnictwo Poznańskie.

75. Atlas smaku

Bywam królową ciekawostek, a najbardziej kocham te związane z jedzeniem! Co nas dziwi na stołach innych? Co zachwyca? Kto je pierogi i dlaczego? Czy ludzie wpadali na te same kulinarne pomysły niezależnie od siebie? I jak migrowały przepisy?

Wszyscy jedzą #4 – feminizm

W czwartym odciniku cyklu gości Anna Piekutowska, dziennikarka i feministka.

Rozmawiamy właśnie o feminizmie – o tym czy gotowanie jest feministyczne, czy kuchnia jest dla kobiet opresyjna czy wyzwalająca, jak kobiety rewolucjonizowały kulinarny świat i czy temat „garów” często lądował na transparentach?

74. Włoska autentyczność

Pachnące pomidory, soczysta mozarella, sprężysty makaron – jedzenie to temat, który Włosi traktują niezwykle serio. W ochronę kulinarnego dziedzictwa angażują się samorządy i władze państwowe. To odcinek o Włochach dbających o autentyczność, o Polkach kochających włoskie jedzenie, o wspaniałych książkach i o kiepskim akcencie.

73. Kanapka na drogę

Pikniki, jedzenie w plenerze, przekąski na polowaniu i jajka na twardo w kolejce wąskotorowej. I kanapki! Kanapeczki, sandwicze, buły, tosty, bajgle, BLT, PB&J, Croque Madame, Reuben, tort kanapkowy i kajzerka z twarożkiem.

Wszyscy jedzą #3 – ajurweda

W trzecim odcinku tematem przewodnim jest ajurweda – starohinduska sztuka życia! Gości w nim Nina Czarnecka, znana w internecie jako Blimsien, ekspertka od dbania o swój dobrostan czyli osiędbania. Rozmawiamy o tym jak ajurweda ma się do odżywiania, przyprawiania, gotowania, ale i odpuszczania.
Okazuje się, że wiedza z dawnych Indii całkiem doskonale może pasować do realiów funkcjonowania w środkowej Europie XXI wieku i sporo ma wspólnego z mądrością naszych babek i zdrowym rozsądkiem!

72. Kuchnia pełna cudów

Najbardziej przewrotny odcinek Zabaw jedzeniem, bo jest dokładnie o tym, o czym myśli wiele osób widząc tytuł tego podcastu. O zabawie jedzeniem!
Z dziećmi i nie tylko. Na Dzień Dziecka!

Wszyscy jedzą #2 – emigracja i podróże

W drugim odcinku cyklu Wszyscy jedzą gości Kuba – autor podcastu “Niuniu podcast”

Rozmawiamy o życiu na emigracji i kulinarnych aspektach takiego życia, o podróżach po jedzenie i przez jedzenie i o edukacji kulinarnej – tej w szkole, tej na warsztatach i tej z telewizji. Dowiecie się co w Norwegii je się w piątki, kto kupuje wino za gotówkę, jak się podróżuje koleją transsyberyjską, gdzie najlepiej uczyć się robić makaron i czy polskie szkolnictwo wykorzystuje modę na gotowanie!