Odcinek, w którym Autorka odmienia słowo “Sezon” przez wszystkie przypadki. Jest o ogórkach, bobie, barszczu Sosnowskiego, a nawet liliowcach.

Z tego odcinka dowiesz się:
– w jakim menu zawsze znajdzie się Barszcz Sosnowskiego,
– kto traktuje życie jak supermarket i co z tego wynika,
– czym jest pozytywna tęsknota i co ma do tego pomidor,
– dlaczego nie warto jeść truskawek w lutym,
– co mam wspólnego z burakiem z pola (OJ WIELE!),
– a co jedzenie ziemniaków z patriotyzmem?
– i co sprawia, że w słoikach prócz dżemów i ogórków zamykamy dziedzictwo kulinarne…

W drugiej części podcastu trochę przypadkiem ląduję na Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus i rozmawiam z dr Małgorzatą Kalembą-Drożdż, autorką wielu książek o kwiatach jadalnych
i bloga Trochę Inna Cukiernia(https://www.facebook.com/trocheinnacukiernia).

Rozmawiamy m.in. o:

– swojskiej egzotyce z naszego ogródka,
– dlaczego lepiej ciachać męskie kwiaty cukinii,
– jakiego kwiatka Gruzini używają zamiast majeranku,
– i kto najadłby się gulaszem z liliowców…

Wszystkie książki mojej rozmówczyni znajdziecie tu:
https://trocheinnacukiernia.home.blog/moje-ksiazki/

Wspomniany wywiad z KUKBUKA:

Tessa Capponi-Borawska: Z ziemi włoskiej do Polski. Jak podróżują produkty
i smaki.
https://kukbuk.pl/artykuly/tessa-capponi-borawska-z-ziemi-wloskiej-do-polski/

Książka Pani Tessy:
“Moja kuchnia pachnąca bazylią”
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50763/moja-kuchnia-pachnaca-bazylia

Sezonownik znajdziecie tu:
https://sezonownik.pl/

A Ogrody, w których odbywa się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych tutaj:
https://www.hortulus.com.pl/

I oczywiście wspaniała piosenka “Addio pomidory!” w niezapomnianym wykonaniu Wiesława Michnikowskiego:
https://www.youtube.com/watch?v=BlxelewpCY4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *