Odcinek, w którym Autorka zabiera Was w podróż w czasie – ale niedaleką, bo do wiosny 2020. Jest o kuchni jednostek i kuchni ogółu podczas pandemii – wspominkowo i naukowo!
Z tego odcinka dowiecie się:
- do jakiego pomieszczenia wróciło życie podczas pandemii,
- kto obchodził narodowe glutenalia,
- jak lockdown wpłynął na zakupowe zwyczaje Polaków…
- …i na docenianie doświadczeń restauracyjnych,
- ile restauracje płacą aplikacjom za dowóz,
- jakie restauracje się zamknęły i co je dobiło,
- komu wina ruszyły na ratunek,
- jakich klientów brakuje w Krakowie,
- jakich przepisów Polacy szukali w internecie,
- co o naszych zwyczajach żywieniowych mówi wujek Google,
- jakie zdjęcia jedzenia wrzucaliśmy do sieci,
- kto jadł makaron z makaronem,
- z czego składa się kurczak,
- i kto sączył bąbelki na myśl o końcu świata?
Moimi gośćmi są:
Magdalena Popielewicz, absolwentka Food Studies i autorka badań dotyczących kulinarnych zachowań Polaków podczas pandemii na podstawie trendów wyszukiwań w internecie [KLIK!]
Maciej Korzeniowski, inicjator akcji Wino Na Ratunek i Festiwalu Z Ognia i Z wody, importer wina [KLIK!]
Tu możecie obejrzeć nagrania z Kryzysowej konferencji gastronomicznej MADE FOR Restaurant:
https://forsolutions.pl/konferencja-kryzysowa-made-for-restaurant-2020/
A tu przeczytać wspomniany fragment rozmowy z cesarzem kulinariów, Robertem Makłowiczem:
https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,25908687,robert-maklowicz-zycie-wrocilo-do-zapomnianego-pomieszczenia.html