Od australopiteka przez kapłony po prezesów stowarzyszeń hodowców bydła mięsnego.
O mięsnej obsesji, która zawładnęła światem. Chodzi o smak? Symbol statusu? Oznakę męskości? A może wszystko naraz? Ten odcinek to po prostu samo mięso!
Z tego odcinka dowiecie się:
- jak od orzechów przeszliśmy do kurczaka,
- czy człowiek to urodzony mięsożerca,
- czy kulturysta musi jeść cudze mięśnie,
- co o kuchni roślinnej sądzą Azjaci,
- i czy wegetarianizm jest lewacki?
W drugiej części odcinka goszczę Magdalenę Kasprzyk-Chevriaux [KLIK!], publicystkę kulinarną, autorkę wydanej niedawno książki “Sztuka mięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa” [KLIK!]. Rozmawiamy m.in. o:
- czym było kapłonienie,
- czy mięso było sezonowe jak truskawki,
- kto tęskni za babą z cielęciną,
- kto jadał pawie,
- a kto wiewiórki
- czym jest animelka,
- i czy mięso z próbówki nas ocali?
Prócz książki Magdy zerkałam m.in. do
książki “Mięsoholicy” Marty Zaraskiej
książki “Historia naturalna i moralna jedzenia” Maguolene Touissant-Samat
artykułu z Wprost. Historia [KLIK!]
TEN ODCINEK NIE POWSTAŁBY GDYBY NIE MOI WSPANIALI PATRONI! Dziękuję Wam z całego serca!
Jeśli Wy chcecie wesprzeć mnie na Patronite możecie zrobić to tutaj: patronite.pl/zabawyjedzeniem