Od australopiteka przez kapłony po prezesów stowarzyszeń hodowców bydła mięsnego.
O mięsnej obsesji, która zawładnęła światem. Chodzi o smak? Symbol statusu? Oznakę męskości? A może wszystko naraz? Ten odcinek to po prostu samo mięso!

Z tego odcinka dowiecie się:

  • jak od orzechów przeszliśmy do kurczaka,
  • czy człowiek to urodzony mięsożerca,
  • czy kulturysta musi jeść cudze mięśnie,
  • co o kuchni roślinnej sądzą Azjaci,
  • i czy wegetarianizm jest lewacki?

W drugiej części odcinka goszczę Magdalenę Kasprzyk-Chevriaux [KLIK!], publicystkę kulinarną, autorkę wydanej niedawno książki “Sztuka mięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa” [KLIK!]. Rozmawiamy m.in. o:

  • czym było kapłonienie,
  • czy mięso było sezonowe jak truskawki,
  • kto tęskni za babą z cielęciną,
  • kto jadał pawie,
  • a kto wiewiórki
  • czym jest animelka,
  • i czy mięso z próbówki nas ocali?

Prócz książki Magdy zerkałam m.in. do

książki “Mięsoholicy” Marty Zaraskiej
książki “Historia naturalna i moralna jedzenia” Maguolene Touissant-Samat
artykułu z Wprost. Historia [KLIK!]

TEN ODCINEK NIE POWSTAŁBY GDYBY NIE MOI WSPANIALI PATRONI! Dziękuję Wam z całego serca!
Jeśli Wy chcecie wesprzeć mnie na Patronite możecie zrobić to tutaj: patronite.pl/zabawyjedzeniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *