Odcinek o ulicznym jedzeniu, jego historii i fenomenie. Nocne markety, dzienne bazary, owady na patyku, smażone makarony, frytki i zapiekanki. O pogoni za autentycznością odmienianą przez wszystkie przypadki.

Z tego odcinka dowiecie się:

  • co się jadało na ulicy starożytnym Rzymie, XIX-wiecznej Warszawie i współczesnym Kuala Lumpur,
  • kto stworzył pierwszego food trucka,
  • kiedy jedzeniem biedoty zainteresowała się modna młodzież,
  • jak szerokość geograficzna wpływa na popularność street foodu,
  • ile trzeba zainwestować żeby zacząć zarabiać na jedzeniu,
  • dlaczego opowieści sprzedają jedzenie,
  • które stragany zachwycają przewodników Michelin,
  • czy obserwujemy kres fine diningu,
  • gdzie w Polsce znaleźć ciekawe uliczne jedzenie,
  • i czy aby na pewno jest autentyczne?

Moim gościem w tym odcinku jest Marcin Wojtasik, właściciel Yatta Ramen [KLIK!], wykładowca Food Studies na Uniwersytecie SWPS, specjalista od street foodu i aktywista jedzeniowy.

TEN ODCINEK NIE POWSTAŁBY GDYBY NIE MOI WSPANIALI PATRONI! Dziękuję Wam z całego serca!
Jeśli Wy chcecie wesprzeć mnie na Patronite możecie zrobić to tutaj: patronite.pl/zabawyjedzeniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *