Odcinek o ulicznym jedzeniu, jego historii i fenomenie. Nocne markety, dzienne bazary, owady na patyku, smażone makarony, frytki i zapiekanki. O pogoni za autentycznością odmienianą przez wszystkie przypadki.
Z tego odcinka dowiecie się:
- co się jadało na ulicy starożytnym Rzymie, XIX-wiecznej Warszawie i współczesnym Kuala Lumpur,
- kto stworzył pierwszego food trucka,
- kiedy jedzeniem biedoty zainteresowała się modna młodzież,
- jak szerokość geograficzna wpływa na popularność street foodu,
- ile trzeba zainwestować żeby zacząć zarabiać na jedzeniu,
- dlaczego opowieści sprzedają jedzenie,
- które stragany zachwycają przewodników Michelin,
- czy obserwujemy kres fine diningu,
- gdzie w Polsce znaleźć ciekawe uliczne jedzenie,
- i czy aby na pewno jest autentyczne?
Moim gościem w tym odcinku jest Marcin Wojtasik, właściciel Yatta Ramen [KLIK!], wykładowca Food Studies na Uniwersytecie SWPS, specjalista od street foodu i aktywista jedzeniowy.
TEN ODCINEK NIE POWSTAŁBY GDYBY NIE MOI WSPANIALI PATRONI! Dziękuję Wam z całego serca!
Jeśli Wy chcecie wesprzeć mnie na Patronite możecie zrobić to tutaj: patronite.pl/zabawyjedzeniem