W tym odcinku teoria spotyka się z praktyką, empiria tańczy z naukowymi definicjami, tropimy błędy Magdy Gessler, sprawdzamy porady Gordona Ramseya i obalamy szereg kulinarnych mitów. Ja i mój gość, który kulinarne teorie rozkłada z wdziękiem na czynniki pierwsze!

Z tego odcinka dowiecie się:

– czy w kuchni ważniejsze czucie i wiara czy szkiełko i oko,
– czego nie da się nauczyć z książek,
– kto zmyka do gastronomika,
– i czy metalową łyżką można karmić zakwas,
– co odróżnia dobre jedzenie od złego,
– na co komu dziesięć rodzajów soli,
– czy za smażenie na oliwie idzie się do piekła,
– jak sprawić by owoce smakowały bardziej owocowo,
– jak jajka zamienić w parmezan,
– czy steki powinno się solić przed smażeniem,
– jaki jest największy mit na temat fasoli,
– i jak miłość do literatury przekłada się na kulinarne realia?

Moim gościem w tym odcinku jest Tomek Zielke, autor rozlicznych artykułów poświęconych naukowym podstawom technik kuchennych i szef kuchni kawiarni Waszyngton w Warszawie [KLIK!]

Strona Tomka: www.teoriakulinariow.pl

wspomniany artykuł o tłuszczach: https://www.damianparol.com/smazenie/
artykuły o mitach żywieniowych na stronie Dietetyka NieNaŻarty: https://dietetykanienazarty.pl/blog

Książka, o której wspominałam to
Harold McGee “On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen”

TEN ODCINEK NIE POWSTAŁBY GDYBY NIE MOI WSPANIALI PATRONI! Dziękuję Wam z całego serca!
Jeśli Wy chcecie wesprzeć mnie na Patronite możecie zrobić to tutaj: patronite.pl/zabawyjedzeniem

fot. okładkowa Nina Kupis [KLIK!]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *