Egalitarny. Demokratyczny. Kultowy. Obciachowy. Ikoniczny.
Niepotrzebny. Niezbędny.
W kryzysie, jak cała gastro.
Przed Państwem Bar Mleczny – jego barwna historia i trudna teraźniejszość.
I parę wspomnień autorki w gratisie.

Z tego odcinka dowiecie się:

  • ile kosztowała najbardziej pamiętna herbata mojego życia,
  • kiedy w Polsce powstał pierwszy bar mleczny,
  • czy smak da się zmierzyć i zważyć,
  • co miał jeść homo sovieticus,
  • i dlaczego pire z dżemem,
  • do jakiego baru mlecznego nie chciałabym nigdy pójść na ruskie,
  • co łączy modne miejscówki i retro stołówki,
  • jaki cios mleczakom zadała transformacja,
  • a jaki politycy,
  • jakim cudem 10 pierogów kosztuje 3,30?
  • co ma gentryfikacja do kaszy z tłuszczem,
  • kto chciał pieprzyć w barze mlecznym,
  • ile dziennie lepi się pierogów,
  • jak funkcjonują bary w kryzysie,
  • co się najlepiej sprzedaje w mleczakach,
  • i ile dziś kosztuje herbata z tamtych lat?

Za rozmowę, której posłuchacie w drugiej części podcastu bardzo dziękuję Małgorzacie Kargol – kierowniczce Baru Centralnego w Nowej Hucie.

Pracując nad podcastem zajrzałam do tych książek:

Kornel Makuszyński, “Szaleństwa Panny Ewy”
Błażej Brzostek, “PRL na widelcu”
Irina Głuszczenko, “Sowiety od kuchni. Mikojan i radziecka gastronomia”

i tych artykułów:

Jerzy Kochanowski, “Bar mleczny” [KLIK!]
Julia Banaszewska “Kraina mlekiem płynąca… : o egalitaryzmie barów mlecznych wczoraj i dziś” [KLIK!]

W odcinku wykorzystałam fragmenty:

  • programów informacyjnych:

https://www.youtube.com/watch?v=7YPzpt0q8dA
https://www.youtube.com/watch?v=r1YFrcJxNtA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *