Egalitarny. Demokratyczny. Kultowy. Obciachowy. Ikoniczny.
Niepotrzebny. Niezbędny.
W kryzysie, jak cała gastro.
Przed Państwem Bar Mleczny – jego barwna historia i trudna teraźniejszość.
I parę wspomnień autorki w gratisie.
Z tego odcinka dowiecie się:
- ile kosztowała najbardziej pamiętna herbata mojego życia,
- kiedy w Polsce powstał pierwszy bar mleczny,
- czy smak da się zmierzyć i zważyć,
- co miał jeść homo sovieticus,
- i dlaczego pire z dżemem,
- do jakiego baru mlecznego nie chciałabym nigdy pójść na ruskie,
- co łączy modne miejscówki i retro stołówki,
- jaki cios mleczakom zadała transformacja,
- a jaki politycy,
- jakim cudem 10 pierogów kosztuje 3,30?
- co ma gentryfikacja do kaszy z tłuszczem,
- kto chciał pieprzyć w barze mlecznym,
- ile dziennie lepi się pierogów,
- jak funkcjonują bary w kryzysie,
- co się najlepiej sprzedaje w mleczakach,
- i ile dziś kosztuje herbata z tamtych lat?
Za rozmowę, której posłuchacie w drugiej części podcastu bardzo dziękuję Małgorzacie Kargol – kierowniczce Baru Centralnego w Nowej Hucie.
Pracując nad podcastem zajrzałam do tych książek:
Kornel Makuszyński, “Szaleństwa Panny Ewy”
Błażej Brzostek, “PRL na widelcu”
Irina Głuszczenko, “Sowiety od kuchni. Mikojan i radziecka gastronomia”
i tych artykułów:
Jerzy Kochanowski, “Bar mleczny” [KLIK!]
Julia Banaszewska “Kraina mlekiem płynąca… : o egalitaryzmie barów mlecznych wczoraj i dziś” [KLIK!]
W odcinku wykorzystałam fragmenty:
- programów informacyjnych:
https://www.youtube.com/watch?v=7YPzpt0q8dA
https://www.youtube.com/watch?v=r1YFrcJxNtA
- filmu “Miś” Stanisława Barei:
https://www.youtube.com/watch?v=UN3aWBqdcoc - piosenki “Bar mleczny Korova” Myslovitz: https://www.youtube.com/watch?v=DDb8ZVYSyKI