Odcinek o kulinarnych podróżach, tęsknocie za podróżowaniem oraz o smakowych wspomnieniach, które mają moc i przenoszą nas do odległych krain. O kulturze, którą poznajemy poprzez kuchnię bo jak mówi mój gość Bartek Kieżun “Kuchnia to najbardziej demokratyczny kawałek kultury. Do Luwru nie każdy pójdzie, ale bagietkę każdy zje.”
Z tego odcinka dowiecie się:
- jakie kulinarne tradycje są na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO,
- kim byli prekursorzy kulinarnej turystyki,
- i ile turysta kulinarny wydaje,
- jak Robert Makłowicz wpłynął na zabieranie prowiantu do autokaru,
- jaki kraj wpłynął na moje myślenie o kulinarnych stereotypach,
- i dlaczego kulinarne szlaki szlag trafia?
W drugiej części podcastu moim gościem jest Bartek Kieżun [KLIK!] – dziennikarz kulinarny i autor wielokrotnie nagradzanych książek kulinarno-podróżniczych “Italia do zjedzenia”, “Portugalia do zjedzenia” czy “Stambuł do zjedzenia”. Rozmawiamy m.in. o tym:
- co antropologa kręci w kuchni,
- jak dobrze zjeść w podróży,
- jak znaleźć tę mityczną kulinarną autentyczność,
- dlaczego nie wszędzie we Włoszech warto zamawiać pizzę,
- dlaczego szynka parmeńska stała się symbolem Hiszpanii i co wspólnego mieli z tym Maurowie?