Odcinek o kulinarnych podróżach, tęsknocie za podróżowaniem oraz o smakowych wspomnieniach, które mają moc i przenoszą nas do odległych krain. O kulturze, którą poznajemy poprzez kuchnię bo jak mówi mój gość Bartek Kieżun “Kuchnia to najbardziej demokratyczny kawałek kultury. Do Luwru nie każdy pójdzie, ale bagietkę każdy zje.”

Z tego odcinka dowiecie się:

  • jakie kulinarne tradycje są na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO,
  • kim byli prekursorzy kulinarnej turystyki,
  • i ile turysta kulinarny wydaje,
  • jak Robert Makłowicz wpłynął na zabieranie prowiantu do autokaru,
  • jaki kraj wpłynął na moje myślenie o kulinarnych stereotypach,
  • i dlaczego kulinarne szlaki szlag trafia?

W drugiej części podcastu moim gościem jest Bartek Kieżun [KLIK!] – dziennikarz kulinarny i autor wielokrotnie nagradzanych książek kulinarno-podróżniczych “Italia do zjedzenia”, “Portugalia do zjedzenia” czy “Stambuł do zjedzenia”. Rozmawiamy m.in. o tym:

  • co antropologa kręci w kuchni,
  • jak dobrze zjeść w podróży,
  • jak znaleźć tę mityczną kulinarną autentyczność,
  • dlaczego nie wszędzie we Włoszech warto zamawiać pizzę,
  • dlaczego szynka parmeńska stała się symbolem Hiszpanii i co wspólnego mieli z tym Maurowie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *