Ogień, dym i interakcje społeczne. O tym co łączy grilla z historią ewolucji, kilka wycinków z losów Ameryki, trochę o sztuce użytkowej, wspomnienia z szalonej młodości i porady grillowe rodem z dalekiego Kaukazu.

Z tego odcinka dowiecie się:

  • co wpłynęło na to, że człowiek zszedł z drzewa,
  • a ja regularnie bywałam na miasteczku studenckim AGH,
  • a australopitekowi urósł mózg,
  • co historia Scarlett O’Hary robi w tym podcaście,
  • jak barbecue stało się narodowym sportem Amerykanów,
  • a pewna boja zrewolucjonizowała amerykańskie ogródki,
  • jak wygląda grillowanie w różnych krajach świata,
  • i co ma kawałek karkówki do polskiej transformacji?

W drugiej części podcastu moim gościem jest Paweł Portoyan, Ormianin, mistrz grilla i kuchni Kaukazu i jeden z współtwórców RestoBar Ogień [KLIK]! Opowiada o grillowych technikach, taktykach i swojej miłości do obróbki na ogniu.

Odwołuję się w tym odcinku do:

– książki “Nauka w kuchni” Michał Kuźmiński, wyd. Znak [KLIK!]
– artykułu z Guardiana: [KLIK!]
– z Timesa: [KLIK!]
– historii marki Weber: [KLIK!]

i do badań:

* MillwardBrown SMG/KRC
* Grillowe zwyczaje Polaków

Wspominam też oczywiście “Przeminęło z wiatrem” Margaret Mitchell <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *