Ogień, dym i interakcje społeczne. O tym co łączy grilla z historią ewolucji, kilka wycinków z losów Ameryki, trochę o sztuce użytkowej, wspomnienia z szalonej młodości i porady grillowe rodem z dalekiego Kaukazu.
Z tego odcinka dowiecie się:
- co wpłynęło na to, że człowiek zszedł z drzewa,
- a ja regularnie bywałam na miasteczku studenckim AGH,
- a australopitekowi urósł mózg,
- co historia Scarlett O’Hary robi w tym podcaście,
- jak barbecue stało się narodowym sportem Amerykanów,
- a pewna boja zrewolucjonizowała amerykańskie ogródki,
- jak wygląda grillowanie w różnych krajach świata,
- i co ma kawałek karkówki do polskiej transformacji?
W drugiej części podcastu moim gościem jest Paweł Portoyan, Ormianin, mistrz grilla i kuchni Kaukazu i jeden z współtwórców RestoBar Ogień [KLIK]! Opowiada o grillowych technikach, taktykach i swojej miłości do obróbki na ogniu.
Odwołuję się w tym odcinku do:
– książki “Nauka w kuchni” Michał Kuźmiński, wyd. Znak [KLIK!]
– artykułu z Guardiana: [KLIK!]
– z Timesa: [KLIK!]
– historii marki Weber: [KLIK!]
i do badań:
* MillwardBrown SMG/KRC
* Grillowe zwyczaje Polaków
Wspominam też oczywiście “Przeminęło z wiatrem” Margaret Mitchell <3