Niby odcinek, a jakby podróż w czasie! O kuchni żydowskiej kiedyś, o kuchni żydowskiej dziś, o pracy nad książką kulinarną, retro przepisach i tym jak trudno czasem sfotografować ziemniaczany kotlecik.
Z tego odcinka dowiecie się:
- jak różne oblicza ma kuchnia żydowska,
- jak wygląda współczesna kuchnia Izraela,
- i jak bardzo uosabia ją Ottolenghi,
- jakie potrawy uznawane za polskie mają żydowski rodowód,
- z czym kojarzy mi się kugel,
- i kim była Fania Lewando?
W drugiej części odcinka rozmawiam z Sabiną Francuz i Olą Frugą z Kolektywu Mecyje, które pracowały nad polskim wydaniem książki “Dietojarska kuchnia żydowska” Fani Lewando. Rozmawiamy m.in. o:
- magii przedwojennych przepisów,
- niełatwej pracy nad tekstem sprzed 80 lat,
- żydowskich pysznościach w wydaniu wegetariańskim,
- najpyszniejszych latkes,
- trudach fotografowania bułki tartej,
- spełnianiu marzeń,
- i świecie, którego już nie ma…
Książkę “Dietojarska kuchnia żydowska” Fani Lewando znajdziecie tu [KLIK!]
Kolektyw MECYJE znajdziecie tu -> http://www.mecyjeblog.pl
Teksty, o których wspominam:
Szewach Weiss “Polska kuchnia żydowska”
https://www.wprost.pl/tygodnik/58224/Polska-kuchnia-zydowska.html
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux “Gefilte fish, czulent, kugel, czyli kuchnia Żydów polskich”
https://culture.pl/pl/artykul/gefilte-fish-czulent-kugel-czyli-kuchnia-zydow-polskich
Patronem tego odcinka jest czekolada w kosteczkach Schogetten 🙂