Niby odcinek, a jakby podróż w czasie! O kuchni żydowskiej kiedyś, o kuchni żydowskiej dziś, o pracy nad książką kulinarną, retro przepisach i tym jak trudno czasem sfotografować ziemniaczany kotlecik.

Z tego odcinka dowiecie się:

  • jak różne oblicza ma kuchnia żydowska,
  • jak wygląda współczesna kuchnia Izraela,
  • i jak bardzo uosabia ją Ottolenghi,
  • jakie potrawy uznawane za polskie mają żydowski rodowód,
  • z czym kojarzy mi się kugel,
  • i kim była Fania Lewando?

W drugiej części odcinka rozmawiam z Sabiną Francuz i Olą Frugą z Kolektywu Mecyje, które pracowały nad polskim wydaniem książki “Dietojarska kuchnia żydowska” Fani Lewando. Rozmawiamy m.in. o:

  • magii przedwojennych przepisów,
  • niełatwej pracy nad tekstem sprzed 80 lat,
  • żydowskich pysznościach w wydaniu wegetariańskim,
  • najpyszniejszych latkes,
  • trudach fotografowania bułki tartej,
  • spełnianiu marzeń,
  • i świecie, którego już nie ma…

Książkę “Dietojarska kuchnia żydowska” Fani Lewando znajdziecie tu [KLIK!]

Kolektyw MECYJE znajdziecie tu -> http://www.mecyjeblog.pl

Teksty, o których wspominam:

Szewach Weiss “Polska kuchnia żydowska”
https://www.wprost.pl/tygodnik/58224/Polska-kuchnia-zydowska.html

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux “Gefilte fish, czulent, kugel, czyli kuchnia Żydów polskich”
https://culture.pl/pl/artykul/gefilte-fish-czulent-kugel-czyli-kuchnia-zydow-polskich

Patronem tego odcinka jest czekolada w kosteczkach Schogetten 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *