Odcinek o cukrze kiedyś i cukrze dziś. O konfliktach i tragediach słodkością podszytych. O dawaniu ludziom przyjemności, tortowym biznesie i radości tworzenia.

Z tego odcinka dowiesz się:

  • co nam mówi słodki smak,
  • do czego wykorzystywano karmel w haremie,
  • jak wyglądała głowa cukru,
  • i kogo było na nią stać,
  • o wyjątkowo gorzkiej cenie powszechnej miłości do słodyczy,
  • i jakim gamechangerem dziejów ludzkości okazał się burak!

W drugiej części odcinka posłuchacie rozmowy z Zuzią Nowakowską-Sikorą, twórczynią Cake Atelier [KLIK!] i autorką ebooka “Instrukcja obsługi tortu”. Rozmawiamy m.in. o:

  • czy każda torciara kocha słodycze,
  • czym się różni Pani z kancelarii od Pani od tortów,
  • co łączy branżę tortową i budowlaną,
  • czy można robić torty na sprzedaż we własnej kuchni w bloku,
  • i ile kosztuje artystyczny tort?

Zuzia wspomina w rozmowie o Tortik Annushka [KLIK!] oraz Jasmine Rae [KLIK!]

W podcaście wykorzystałam fragment klipu z filmu “Amistad” – https://www.youtube.com/watch?v=BJFDOvGMD0U

I jeszcze garść źródeł:

Maguelonne Toussaint-Samat “Historia naturalna i moralna jedzenia”
Bryan Bruce “Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo”
Małgorzata Kur “Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci
“The bittersweet history of confectionery” (BBC Bitesize)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *