Odcinek o cukrze kiedyś i cukrze dziś. O konfliktach i tragediach słodkością podszytych. O dawaniu ludziom przyjemności, tortowym biznesie i radości tworzenia.

Z tego odcinka dowiesz się:

  • co nam mówi słodki smak,
  • do czego wykorzystywano karmel w haremie,
  • jak wyglądała głowa cukru,
  • i kogo było na nią stać,
  • o wyjątkowo gorzkiej cenie powszechnej miłości do słodyczy,
  • i jakim gamechangerem dziejów ludzkości okazał się burak!

W drugiej części odcinka posłuchacie rozmowy z Zuzią Nowakowską-Sikorą, twórczynią Cake Atelier [KLIK!] i autorką ebooka “Instrukcja obsługi tortu”. Rozmawiamy m.in. o:

  • czy każda torciara kocha słodycze,
  • czym się różni Pani z kancelarii od Pani od tortów,
  • co łączy branżę tortową i budowlaną,
  • czy można robić torty na sprzedaż we własnej kuchni w bloku,
  • i ile kosztuje artystyczny tort?

Zuzia wspomina w rozmowie o Tortik Annushka [KLIK!] oraz Jasmine Rae [KLIK!]

W podcaście wykorzystałam fragment klipu z filmu “Amistad” – https://www.youtube.com/watch?v=BJFDOvGMD0U

I jeszcze garść źródeł:

Maguelonne Toussaint-Samat “Historia naturalna i moralna jedzenia”
Bryan Bruce “Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo”
Małgorzata Kur “Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci
“The bittersweet history of confectionery” (BBC Bitesize)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *