Odcinek o cukrze kiedyś i cukrze dziś. O konfliktach i tragediach słodkością podszytych. O dawaniu ludziom przyjemności, tortowym biznesie i radości tworzenia.
Z tego odcinka dowiesz się:
- co nam mówi słodki smak,
- do czego wykorzystywano karmel w haremie,
- jak wyglądała głowa cukru,
- i kogo było na nią stać,
- o wyjątkowo gorzkiej cenie powszechnej miłości do słodyczy,
- i jakim gamechangerem dziejów ludzkości okazał się burak!
W drugiej części odcinka posłuchacie rozmowy z Zuzią Nowakowską-Sikorą, twórczynią Cake Atelier [KLIK!] i autorką ebooka “Instrukcja obsługi tortu”. Rozmawiamy m.in. o:
- czy każda torciara kocha słodycze,
- czym się różni Pani z kancelarii od Pani od tortów,
- co łączy branżę tortową i budowlaną,
- czy można robić torty na sprzedaż we własnej kuchni w bloku,
- i ile kosztuje artystyczny tort?
Zuzia wspomina w rozmowie o Tortik Annushka [KLIK!] oraz Jasmine Rae [KLIK!]
W podcaście wykorzystałam fragment klipu z filmu “Amistad” – https://www.youtube.com/watch?v=BJFDOvGMD0U
I jeszcze garść źródeł:
Maguelonne Toussaint-Samat “Historia naturalna i moralna jedzenia”
Bryan Bruce “Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo”
Małgorzata Kur “Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci“
“The bittersweet history of confectionery” (BBC Bitesize)