Odcinek, w którym słowo “surowy” ściele się gęsto! O surowych czasach przednówka, o tym jak zmieniało się podejście do surowego jedzenia, wreszcie o surówkach i różnych ich odsłonach! Wiosno, przybywaj!

Z tego odcinka dowiecie się:

  • czym właściwie był przednówek,
  • co w tym czasie jedli nasi przodkowie,
  • i co szczawiówka ma wspólnego z ich dietą,
  • czy w marcu lepszy szparag z Hiszpanii czy rzeżucha z parapetu,
  • dlaczego długo nie poważano surowego jedzenia,
  • i jak odkrycia naukowe to zmieniły,
  • czego nie powinna robotnikom szczędzić rozumna gospodyni,
  • i ile surowego warzywa winien był jeść przykładny obywatel Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej?

W drugiej części podcastu rozmawiam z Tosią Kolo i Martą Śliwicką z bloga burczymiwbrzuchu.pl, autorkami kulinarnych książek i ebooków, w tym “Projektu surówka”. A rozmawiamy m.in. o tym:

  • czym się właściwie różni sałatka od surówki,
  • i jak klasyfikować buraka,
  • jakie jest najbardziej niedoceniane warzywo,
  • czym jest kulinarna inteligencja i czy da się ją wyćwiczyć,
  • jak się pracuje nad przepisami w duecie,
  • dlaczego warto jeść sezonowo,
  • i kto nie umie się obejść bez symbolicznej kostki masła?

Konta dziewczyn na instagramie znajdziecie tu:

Tosia -> @tochabrocha [KLIK!]

Marta -> @sliwkamarta[KLIK!]

A ich ebooka “Projekt surówka” tu: [KLIK!]

I jeszcze kilka źródeł do tego odcinka:

Ciekawy tekst o kuchni chłopskiej: https://culture.pl/pl/artykul/wsi-spokojna-wsi-glodna-kuchnia-chlopska-dla-poczatkujacych

I o surowym jedzeniu: https://nyamcenterforhistory.org/2015/12/02/uncooked-foods-and-how-to-use-them-a-history-of-the-raw-food-diet/

https://www.researchgate.net/publication/325989664_GASTRONOMY_AND_HISTORY_OF_FOOD_RAW_FOOD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *