Odcinek, w którym słowo “surowy” ściele się gęsto! O surowych czasach przednówka, o tym jak zmieniało się podejście do surowego jedzenia, wreszcie o surówkach i różnych ich odsłonach! Wiosno, przybywaj!
Z tego odcinka dowiecie się:
- czym właściwie był przednówek,
- co w tym czasie jedli nasi przodkowie,
- i co szczawiówka ma wspólnego z ich dietą,
- czy w marcu lepszy szparag z Hiszpanii czy rzeżucha z parapetu,
- dlaczego długo nie poważano surowego jedzenia,
- i jak odkrycia naukowe to zmieniły,
- czego nie powinna robotnikom szczędzić rozumna gospodyni,
- i ile surowego warzywa winien był jeść przykładny obywatel Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej?
W drugiej części podcastu rozmawiam z Tosią Kolo i Martą Śliwicką z bloga burczymiwbrzuchu.pl, autorkami kulinarnych książek i ebooków, w tym “Projektu surówka”. A rozmawiamy m.in. o tym:
- czym się właściwie różni sałatka od surówki,
- i jak klasyfikować buraka,
- jakie jest najbardziej niedoceniane warzywo,
- czym jest kulinarna inteligencja i czy da się ją wyćwiczyć,
- jak się pracuje nad przepisami w duecie,
- dlaczego warto jeść sezonowo,
- i kto nie umie się obejść bez symbolicznej kostki masła?
Konta dziewczyn na instagramie znajdziecie tu:
Tosia -> @tochabrocha [KLIK!]
Marta -> @sliwkamarta[KLIK!]
A ich ebooka “Projekt surówka” tu: [KLIK!]
I jeszcze kilka źródeł do tego odcinka:
Ciekawy tekst o kuchni chłopskiej: https://culture.pl/pl/artykul/wsi-spokojna-wsi-glodna-kuchnia-chlopska-dla-poczatkujacych
I o surowym jedzeniu: https://nyamcenterforhistory.org/2015/12/02/uncooked-foods-and-how-to-use-them-a-history-of-the-raw-food-diet/
https://www.researchgate.net/publication/325989664_GASTRONOMY_AND_HISTORY_OF_FOOD_RAW_FOOD