Odcinek o historii diet i dietetyki. Cudowne sposoby, magiczne mikstury i wstrząsające pomysły na idealną sylwetkę. Do tego trochę o cukrze, noworocznych postanowieniach i odchudzaniu w zgodzie z sobą.
Z tego odcinka dowiecie się:
- kiedy wymyślono termin “otyłość”,
- jakie średniowieczne stereotypy wciąż mają się świetnie,
- jaka nacja kojarzyła się w XVII wieku z czosnkiem i cebulą,
- co moralność miała do otyłości,
- dlaczego Byron był dietetycznym patoinfluencerem,
- co łączy klinikę dietetyczną z płatkami do mleka…
…oraz o odchudzaniu octem…
- …papierosami,
- elektrowstrząsami,
- środkiem wybuchowym,
- modlitwą,
- medycznym autorytetem,
- kapustą
- i nie tylko!
W drugiej części podcastu posłuchasz mojej rozmowy z Mikołajem Choroszyńskim [KLIK!], dietetykiem i autorem książek o zdrowym odżywianiu. Porozmawiamy o noworocznych postanowieniach, motywacji, zgubnym uzależnieniu od cukru i psychologicznych aspektach odchudzania.
Ciekawy artykuł: “Z dziejów otyłości” Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
I ten: “Kulinarne stereotypy w XVII wieku” Marta Sikorska
Oraz ten: “Dinitrofenol (DNP) czyli odchudzanie na śmierć. Jak działa DNP?”
W podcaście wykorzystałam też krótkie fragmenty następujących utworów:
- piosenki “My Wife Is on a Diet” Eddiego Cantora
- reklamy z telezakupów Mango
- reklamy preparatu RDX z lat 50.
- treningu wspaniałej Jane Fondy
*****
A tutaj, w ramach aukcji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy możesz wylicytować udział w podcaście, współtworzenie odcinka i paczkę moich domowych przysmaków —-> [KLIK!]