Odcinek o historii diet i dietetyki. Cudowne sposoby, magiczne mikstury i wstrząsające pomysły na idealną sylwetkę. Do tego trochę o cukrze, noworocznych postanowieniach i odchudzaniu w zgodzie z sobą.

Z tego odcinka dowiecie się:

  • kiedy wymyślono termin “otyłość”,
  • jakie średniowieczne stereotypy wciąż mają się świetnie,
  • jaka nacja kojarzyła się w XVII wieku z czosnkiem i cebulą,
  • co moralność miała do otyłości,
  • dlaczego Byron był dietetycznym patoinfluencerem,
  • co łączy klinikę dietetyczną z płatkami do mleka…

…oraz o odchudzaniu octem…

  • …papierosami,
  • elektrowstrząsami,
  • środkiem wybuchowym,
  • modlitwą,
  • medycznym autorytetem,
  • kapustą
  • i nie tylko!

W drugiej części podcastu posłuchasz mojej rozmowy z Mikołajem Choroszyńskim [KLIK!], dietetykiem i autorem książek o zdrowym odżywianiu. Porozmawiamy o noworocznych postanowieniach, motywacji, zgubnym uzależnieniu od cukru i psychologicznych aspektach odchudzania.

Ciekawy artykuł: “Z dziejów otyłości” Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
I ten: “Kulinarne stereotypy w XVII wieku” Marta Sikorska
Oraz ten: “Dinitrofenol (DNP) czyli odchudzanie na śmierć. Jak działa DNP?”

W podcaście wykorzystałam też krótkie fragmenty następujących utworów:

*****
A tutaj, w ramach aukcji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy możesz wylicytować udział w podcaście, współtworzenie odcinka i paczkę moich domowych przysmaków —-> [KLIK!]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *