Odcinek w którym Autorka odwiedza krakowski Bank żywności i zagląda w różne jego zakamarki. O marnowaniu jedzenia, nadprodukcji żywności i szacunku do chleba.
Z tego odcinka dowiecie się:
- kto i po co założył pierwszy bank żywności,
- jaki wpływ mają globalne kryzysy na popularność takich banków,
- czy więcej wyrzuca hipermarket czy przeciętna rodzina Kowalskich,
- kto oddaje jedzenie do banku żywności,
- jakim organizacjom nie można podarować Coca-Coli,
- ile palet mieści się na tirze,
- ile jedzenia każdy z nas marnuje miesięcznie (oczywiście statystycznie!),
- i dlaczego nieomal co drugi Polak wyrzuca chleb do kosza i jak to ma się do powszechnie deklarowanego wobec chleba szacunku,
- i czemu to dobrze, że w badaniach coraz więcej ludzi przyznaje się do marnowania?
Po krakowskim Banku Żywności oprowadza mnie Angelika Knop, której bardzo dziękuję za zaproszenie do nagrania tego odcinka.
Tutaj znajdziecie raport z badań dot. marnowania jedzenia: [KLIK!]
Inny odcinek podcastu o niemarnowaniu jedzenia i zero-waste jest tu: [KLIK!]
A wspomniane na początku odcinka moje audycje w Radiu TOK FM znajdziecie tutaj: [KLIK!]