Odcinek w którym Autorka odwiedza krakowski Bank żywności i zagląda w różne jego zakamarki. O marnowaniu jedzenia, nadprodukcji żywności i szacunku do chleba.

Z tego odcinka dowiecie się:

  • kto i po co założył pierwszy bank żywności,
  • jaki wpływ mają globalne kryzysy na popularność takich banków,
  • czy więcej wyrzuca hipermarket czy przeciętna rodzina Kowalskich,
  • kto oddaje jedzenie do banku żywności,
  • jakim organizacjom nie można podarować Coca-Coli,
  • ile palet mieści się na tirze,
  • ile jedzenia każdy z nas marnuje miesięcznie (oczywiście statystycznie!),
  • i dlaczego nieomal co drugi Polak wyrzuca chleb do kosza i jak to ma się do powszechnie deklarowanego wobec chleba szacunku,
  • i czemu to dobrze, że w badaniach coraz więcej ludzi przyznaje się do marnowania?

Po krakowskim Banku Żywności oprowadza mnie Angelika Knop, której bardzo dziękuję za zaproszenie do nagrania tego odcinka.

Tutaj znajdziecie raport z badań dot. marnowania jedzenia: [KLIK!]

Inny odcinek podcastu o niemarnowaniu jedzenia i zero-waste jest tu: [KLIK!]

A wspomniane na początku odcinka moje audycje w Radiu TOK FM znajdziecie tutaj: [KLIK!]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *