Odcinek, w którym Autorka pochyla się nad unijnymi symbolami, które można znaleźć na produktach spożywczych. O fasoli wrzawskiej, pierekaczewniku, rogalu świętomarcińskim i pewnej audycji radiowej!

Z tego odcinka dowiecie się:

  • co tak naprawdę oznacza Chroniona Nazwa Pochodzenia,
  • skąd Unia Europejska zaczerpnęła pomysł na ochronę produktów,
  • od kiedy Francuzi chronią prawem ser Roquefort,
  • które kraje mają najwięcej produktów certyfikowanych,
  • i jakie certyfikowane produkty są najpopularniejsze w Europie,
  • co łączy unijne strony www i bogów Olimpu,
  • czy szeregowy rolnik może dostać unijny certyfikat,
  • czy kiełbasę lisiecką można robić z mięsa z Wielkopolski,
  • dlaczego producenci nie pchają się drzwiami i oknami by wytwarzać produkty certyfikowane,
  • co sprawia, że często takie produkty są droższe od innych,
  • i czy mogłyby być tańsze,
  • czy Polska promuje te wyjątkowe produkty,
  • co w zębach zgrzyta w rogalu świętomarcińskim i dlaczego margaryna?

Listę polskich produktów z unijnym oznaczeniem znajdziecie tutaj: [KLIK]

A unijny rejestr czyli eAmbrosia jest tu: [KLIK]

Audycji “Jadłospis” będziecie mogli słuchać przez cały wrzesień, w każdy wtorek, na antenie TOK FM o 23, a potem na stronie tokfm.pl i w radiowej aplikacji do podcastów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *