Odcinek, w którym Autorka pochyla się nad unijnymi symbolami, które można znaleźć na produktach spożywczych. O fasoli wrzawskiej, pierekaczewniku, rogalu świętomarcińskim i pewnej audycji radiowej!
Z tego odcinka dowiecie się:
- co tak naprawdę oznacza Chroniona Nazwa Pochodzenia,
- skąd Unia Europejska zaczerpnęła pomysł na ochronę produktów,
- od kiedy Francuzi chronią prawem ser Roquefort,
- które kraje mają najwięcej produktów certyfikowanych,
- i jakie certyfikowane produkty są najpopularniejsze w Europie,
- co łączy unijne strony www i bogów Olimpu,
- czy szeregowy rolnik może dostać unijny certyfikat,
- czy kiełbasę lisiecką można robić z mięsa z Wielkopolski,
- dlaczego producenci nie pchają się drzwiami i oknami by wytwarzać produkty certyfikowane,
- co sprawia, że często takie produkty są droższe od innych,
- i czy mogłyby być tańsze,
- czy Polska promuje te wyjątkowe produkty,
- co w zębach zgrzyta w rogalu świętomarcińskim i dlaczego margaryna?
Listę polskich produktów z unijnym oznaczeniem znajdziecie tutaj: [KLIK]
A unijny rejestr czyli eAmbrosia jest tu: [KLIK]
Audycji “Jadłospis” będziecie mogli słuchać przez cały wrzesień, w każdy wtorek, na antenie TOK FM o 23, a potem na stronie tokfm.pl i w radiowej aplikacji do podcastów.