Odcinek dziewiąty, w którym Autorka zabiera siebie i Was w sentymentalną podróż pełną kurczaków z różna, wietnamskich budek, margaryny, chrupek i gum do żucia.
Z tego odcinka dowiesz się:
– czym zajadano się podczas obrad Okrągłego Stołu?
– czego chciała w latach 90. tworząca się klasa średnia?
– jaki był pierwszy polski fast food?
– kto przecinał wstęgę na otwarciu pierwszego McDonalda w Polsce?
– co moja mama w latach 90. robiła z proszku [NIE UWIERZYSZ!]
– jakie ciasto moja babcia robiła tydzień w tydzień przez dwa lata?
– co zmieniało parówkę w wyszukany posiłek tamtych lat?
– czy batonik Milky Way faktycznie byl lżejszy od mleka?
– i czym było cudo z masy kakaowej?
W tym odcinku miałam aż dwóch gości! O kuchennych hitach lat 90. opowiadała moja własna mama – Eliza Nawrocka, a o dziecięcych przysmakach tego okresu dyskutowałyśmy z moją przyjaciółką Justyną Mazur, autorką podcastów “Słuchowisko: Pogadajmy o życiu” i “Piąte: Nie zabijaj” oraz bloga krotkiporadnik.pl
Przydatne linki:
Cytowany artykuł z Polityki: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/klasykipolityki/1775632,1,kuchnia-polska.read?
W podcaście wykorzystałam następujące fragmenty klipów z YouTube:
Otwarcie pierwszego McDonalds w Warszawie
http:// https://www.youtube.com/watch?v=0wnA6QxuGEw
Reklama Uncle Bens z 1994:
http:// https://www.youtube.com/watch?v=UZfft_IUVeg
Pierwsza reklama Star Foods:
https://www.youtube.com/watch?v=N5AfrOL5kDM
I nieodżałowane Koukouroukou:
https://www.youtube.com/watch?v=FNEoyiFLGKs