Odcinek okolicznościowy, w którym autorka tropi pogańskie zwyczaje, wspomina święta z dawnych lat, szuka optymalnego składu święconki i składa piekarnicze deklaracje.

Z tego odcinka dowiesz się:

– jak spacer łączy chrześcijaństwo z pogaństwem,
– jak Lany Poniedziałek przekłada się na popularność,
– czego we wczesnym Średniowieczu nie wolno było jeść podczas Wielkanocy [NIE UWIERZYSZ],
– jak wykorzystywaliśmy w mojej rodzinie pudełeczka po paście do butów,

W tym odcinku moim gościem jest Krystyna Reinfuss-Janusz, kustosz z Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli w Krakowie.

Rozmawiamy między innymi o tym:

– jakie znaczenie mają produkty w wielkanocnym koszyku,
– co robi ziemniak w święconce (nie, nie zabłądził),
– co sprawiło, że księża przestali się spóźniać na rezurekcje,
– co ma czekoladowe jajko do kubańskich pomarańczy,
– czym się różni biały barszcz od żurku,
– co ma mazurek?
– i jak wykorzystać zalegające w lodówce 96 żółtek…

Miłego słuchania & Wesołych Świąt!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *