Odcinek, w którym Autorka staje w obliczu poważnego wyboru, wyboru będącego trudną lecz konieczną codziennością mieszkańców Krakowa czyli odpowiada na pytanie ‘z solą, z makiem czy z sezamem’?

Z tego odcinka dowiesz się:

– jak powstaje “pewien produkt piekarniczy z dużą dziurą w środku”?
– po co hamować zapędy drożdży?
– w jaką pogodę obwarzanek będzie najbardziej chrupki?
– i o której najlepiej go kupić?
– co ma wspólnego obwarzanek z bajglem i czym różni się od precla?
– dlaczego obwarzanek był dobrem luksusowym?
– i oczywiście – z jaką posypką jest najlepszy?!

A rozmawiam z:

Martą Krzyżek-Siudak, założycielką Żywego Muzeum Obwarzanka
https://www.muzeumobwarzanka.com/

Adamem Chrząstowskim, kucharzem, kulinarnym artystą i szefem kuchni krakowskiej (i warszawskiej!) restauracji Ed Red
https://www.facebook.com/pg/ChefAdamChrzastowski

– doktorem Marcinem Gadochą z Uniwersytetu Pedgogicznego w Krakowie, współautorem książki “Obwarzanek krakowski. Historia, tradycja, symbolika”
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4819352/obwarzanek-krakowski-historia-tradycja-symbolika


A informacje o kulinarnych wydarzeniach w Krakowie – Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 znajdziecie tu:
http://kulinarny.krakow.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *