Czy w końcówce bananów są robaki? Czy od tłuszczu się tyje?
Czy dzięki orzechom nie zachorujemy na raka? Czy każdemu będzie się chciało spać po owsiance?
I co jest nie tak z tymi amerykańskimi naukowcami?

To odcinek poświęcony żywieniowym mitom i pseudonaukowym bzdurom, których pełno jest w przestrzeni publicznej. Pretekstem do jego powstania jest książka “Podano do stołu. Dlaczego prawie wszystko, co nam dotąd mówiono o jedzeniu, nie jest prawdą” Tima Spectora wydana przez Wydawnictwo Luna [KLIK!], nad którą Zabawy jedzeniem mają patronat medialny.

Gościnią odcinka jest wspaniała dziennikarka Karolina Głowacka, znana m.in. z podcastu Radio Naukowe [KLIK!]. Rozmawiamy o fact-checkingu, popularyzacji nauki i wiarygodnych badaniach.

Partnerem odcinka jest Wydawnictwo Luna.

Samą książkę możecie wygrać – szczegóły w odcinku!

Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *