„Miejsce kobiety jest w kuchni” – i było od zawsze! Ale… raczej tej domowej, bo gdy mowa o kuchniach restauracyjnych, o haute cuisine i fine diningu to nagle kuchnia staje się domeną mężczyzn. Ale historia kulinariów to również historia wybitnych kobiet. Szefowe kuchni, rewolucjonistki, pisarki, badaczki, wynalazczynie, a nawet pływaczki głębinowe – o nich wszystkich posłuchacie w tym odcinku!
W drugiej części gości Adriana Wójcikowska – niezwykle utalentowana szefowa kuchni krakowskich restauracji Filo i Mazi. Opowie jak w praktyce wygląda codzienność kobiet w świecie gastro.
- książka o której opowiadam: “A Woman’s Place: The Inventors, Rumrunners, Lawbreakers, Scientists, and Single Moms Who Changed the World with Food” [KLIK!]
- podcast “Szkoda czasu na złe seriale” o serialu “The Bear”, w którym brałam udział: [KLIK!]
- tekst Doroty Masłowskiej o Magdzie Gessler: [KLIK!]
Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem