Odcinek siódmy, w którym Autorka zastanawia się jak duży wpływ na nasze nawyki żywieniowe miał sposób karmienia nas w dzieciństwie i czy jakieś dziecko może umrzeć z głodu nad miską zupy.

Z tego odcinka dowiesz się:

– co gin i piwo miały wspólnego z usypianiem niemowląt,
– jakie znaczenie ma to czy dziecko najpierw zje marchew czy ziemniaka,
– czym się różni karmienie pierwszego dziecka od karmienia drugiego dziecka,
– czego mój pradziadek w życiu nie pił i dożył 96 lat [NIE UWIERZYSZ!],
– co bycie ganianym z łyżeczką za młodu ma do pustego talerza na starość,
– czy dziecko krytykuje Twoje kulinarne talenty,
– za co Kain zabił Abla?
– jak wychować smakosza?
– czy półroczne dziecko może jeść szynkę parmeńską?
– czy w menu dziecięcym muszą być nuggesty i frytki?
– czym gardził dziewięcioletni Anthony Bourdain,
– co jedzenie ma wspólnego z byciem grzecznym i miłym,
– i jak gotowanie obiadu ma się do poczucia kontroli…

W tym odcinku miałam aż dwóch ekspertów! O żywieniu dzieci w latach 60. opowiada Wam moja własna babcia – Jadwiga Nawrocka, a o współczesnych problemach z żywieniem najmłodszych mówi dietetyk Kinga Pieleszko
z Krakowskiego Centrum Dietetyki.

Książki, o których mówiłam:

Carlos Gonzalez “Moje dziecko nie chce jeść”
https://www.ceneo.pl/23959751

Anthony Bourdain “Kill Grill. Restauracja od kuchni”
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50708/kill-grill-restauracja-od-kuchni

Przydatne linki:
Hafija – Interetowe kompenium wiedzy o karmieniu m.in. piersią:
http://hafija.pl

Praca doktorska Sylwii Silskiej ” Ewolucja poglądów na żywienie niemowląt w XIX i XX wieku”
http://www.wbc.poznan.pl/Content/304349/index.pdf

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *