Wiosna przyszła! Mimo, że świat dalej jest dość przerażający to natura budzi się do życia i wszystkim jakoś tak nieśmiało bardziej żyć się chce. I sprzątać, i ogródki ogarniać i “brać się za siebie” – z większą lub mniejszą zawziętością. To odcinek o relacjach z ciałem i jedzeniem. O żywieniu i odżywieniu. O jedzeniu w służbie sylwetki i w służbie przyjemności!

Z tego odcinka dowiecie się:

– o rosnącej popularności zachodniej psychodietetyki,
– i jej relacjach z filozofią wschodu,
– czy ciałopozytywność jest pozytywna,
– czym jest fatofobia i kogo dotyczy,
– co wspólnego z kulturą diet ma system oświaty,
– czy dzieci mają żywieniowy instynkt,
– i komu pozwalamy słuchać zachcianek?

W drugiej części podcastu rozmawiam z Pauliną Małek, dietetyczką/nutritionistką [KLIK!], która pomaga swoim klientom w trudnych relacjach z jedzeniem i ciałem. Rozmawiamy m.in. o:

– tym jak wygląda praca dietetyczki za granicą,
– czym jest wago-inkluzywny nurt,
– jakie są główne filary takiego podejścia,
– czym jest jedzenie intuicyjne,
– czy jest dla każdego,
– czy da się schudnąć bez samokontroli,
– i co jeśli intuicja podpowiada nam tylko czekoladę i frytki?

Partnerem tego odcinka jest wydawnictwo Marginesy, które wydało książkę “Jedzenie intuicyjne. Bez radykalnych zasad, zakazów i diet” Evelyn Tribole i Elyse Resch [KLIK!]

Zabawy jedzeniem mają przyjemność być patronem medialnym tej publikacji, a samą książkę możecie wygrać – szczegóły w odcinku!

Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *