Wojna, kryzys, niedobory. Przez lata Polacy uczyli się jak radzić sobie w żywieniowych sytuacjach podbramkowych – jak gotować taniej, oszczędniej, z ziemniaków. Czego nas uczą stare książki kucharskie? I czy w czasach szalonej inflacji i gospodarczej destabilizacji te rady można zastosować we własnej kuchni?
Z tego odcinka dowiecie się:
– skąd biorę retro książki kucharskie,
– co można kupić za 50 złotych,
– dlaczego humor w czasach kryzysu jest niezbędny,
– jakie potrawy można zrobić z brukwi,
– co warto magazynować w piwnicy na wypadek wojny,
– czym były ciepłostki,
– co w kryzysie je biedny a co bogaty,
– ile potraw można wyczarować z ziemniaków,
– z czego można zrobić oszukany marcepan,
– co weganizm ma wspólnego z kreatywnością PRL-u,
– jak na nasze wybory żywieniowe wpływa kryzys klimatyczny,
– i co nas łączy z zepsutymi monarchami?
Przywołuję w tym odcinku mnóstwo książek! Między innymi:
“Oszczędna kuchnia. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać” Władysław Chodecki [KLIK!]
“Praktyczna kuchnia dla wszystkich. Najnowszy poradnik (…)” Jadwiga Izdebska [KLIK!]
“Taka kuchnia jakie czasy” Katarzyna Pospieszyńska
“Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbara Bytnerowiczowa
“Potrawy z małą ilością mięsa” Barbara Brzozowska
“500 potraw z ziemniaków” W.A. Bołotnikowa, L.M. Wapielnik
Tutaj znajdziecie rządowy poradnik na czas kryzysu i wojny: [KLIK!]
A tu strona Julity czyli BIEDANIZM – [KLIK!]
Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem