Wojna u sąsiadów. Ukraina w ogniu.
Jednym z elementów rosyjskiej propagandy jest odmawianie Ukrainie niezależności – osobnej tożsamości, historii i kultury. Także kultury kulinarnej.
O niej właśnie jest ten odcinek.
O kuchni Ukrainy i kuchni dla Ukrainy w dniach pełnych solidarności, niepokoju, nadziei i zwątpienia.
Mój pierwszy rozmówca to Vitalii Skrypnik – ukraiński kucharz mieszkający w Polsce.
Tu zbiórka na jego rodziców: [KLIK!]
Kolejną rozmówczynią jest właścicielka restauracji Jak we Lwowie, o tej [KLIK!]
tu jest materiał video z tej wizyty, na kanale Żarłok TV: https://www.youtube.com/watch?v=pKx6-J7hBLw&t=188s
W materiale posłuchacie też Kasi Pilitowskiej, inicjatorki akcji Zupa dla Ukrainy [KLIK!]
A tu zbiórka Kati Płacheckiej na jedzenie w punkcie przy Berka Joselewicza: [KLIK!]
Świetną anglojęzyczną publikację o kuchni Ukrainy (za darmo!) znajdziecie tu:
https://ui.org.ua/en/ukraine-food-history/
Dziękuję wszystkim moim Patronkom i Patronom, jesteście wspaniali 🙂