Jagły, gryka, jęczmień, manna? Każda inna, a każda wspaniała! W roli głównej w tym odcinku występują kasze! To niezmierzone bogactwo polskiej kuchni regionalnej – tej dawnej. ubogiej i tej współczesnej, szczególnie w wydaniu roślinnym!

Z tego odcinka dowiecie się:

– która kasza jest starsza niż państwo polskie,
– jakie oblicza ma jęczmień,
– kto robił fałszywą kaszę i po co,
– jak smakuje sfermentowana jaglanka,
– i co nam język mówi o kulinarnym dziedzictwie?

W drugiej części odcinka rozmawiam z Pawłem Ochmanem, autorem bloga Weganon i wielu książek kulinarnych o kuchni wegańskiej, w tym książki “Kasze w roślinnej kuchni regionalnej”. Rozmawiamy m.in. o tym:

– jak wygląda kaszowa mapa Polski,
– gdzie była produkowana kaszka krakowska,
– i kto ją uwielbiał,
– jaką zupę można wciągać przez rurkę,
– kto zjada rosół z kaszą manną,
– a kto piecze sernik z krupami,
– za co kocha panie z Kół Gospodyń Wiejskich?

Premiera książki Pawła już 26. stycznia – znajdziecie ją m.in. tutaj: [KLIK!]

Partnerem tego odcinka jest Wydawnictwo Marginesy, które wydało tę wspaniałą pozycję, w podcaście czeka na Was konkurs, w którym możecie wygrać książki!

Zabawy jedzeniem mają ogromną przyjemność być dumnym patronem medialnym tej publikacji.
POLECAM Z CAŁEGO MOJEGO ROZMIŁOWANEGO W REGIONALIACH SERDUSZKA!

Podczas tworzenia odcinka, prócz książki Pawła korzystałam z:

*artykułu “Przez krupy do jagieł czyli dzieje kaszy” J. Ukleja, Kuchnia 10.2017
*artykułu “Wszystkie nasze polskie kasze” M. Kasprzyk-Chevriaux dla culture.pl – [KLIK]
*publikacji prof. Jarosława Dumanowskiego na stronie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie – [KLIK], [KLIK]
*publikacji p. Ewy Białek z Instytutu Filologii Słowiańskiej UMCS – [KLIK]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *