W sam raz na karnawał – odcinek o sztuce tworzenia koktajli.
Kolorowe, oryginalne, klasyczne, niebanalne, wpisane w historię Ameryki.
Old Fashioned, Negroni, Margarita, Caipirinha? Do wyboru do koloru!

Z tego odcinka dowiecie się:

  • jaki alkohol był podwaliną Ameryki,
  • jak się walki kogutów mają do sączenia Sex on the Beach,
  • co łączy krople żołądkowe z koktajlową klasyką,
  • jakie napoje serwowano w oberżach,
  • skąd jest najsłynniejsza mrożona herbata,
  • dlaczego rozwój kultury koktajlowej zahamowali hipisi,
  • co to są bary speakeasy,
  • i jak do nich trafić,
  • co lubił pić sir Francis Drake,
  • a co Ernest Hemingway,
  • i co to znaczy, że koktajl jest kultowy?

W drugiej części podcastu moim gościem jest Maciej Mazur,  współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG [KLIK!]., Barman Roku World Class Poland 2019, finalista światowych zmagań barmańskich.
Rozmawiamy m.in. o:

  • czym się różni koktajl w klubie od piwa przed Netflixem,
  • co łączy sztukę koktajlową i fine dining,
  • czy barman może odmówić zrobienia Mojito,
  • jak rodzaj lodu wpływa na smak koktajlu,
  • a kształt szklanki na wrażenia,
  • jak wyglądają konkursy barmańskie,
  • i co można zrobić ze słonecznika?

Stronę IBA z listą klasycznych koktajli znajdziecie tu – [KLIK!] (są przepisy!)

Korzystałam też z:

książka Reay Tannahill “Historia kuchni”
artykułu z KUKBUKA – [KLIK!]
artykuł Vinepair – [KLIK!]

Link do odcinka Wielokulturowego Podkastu o kuchni Krakowa – [KLIK!]

Odcinek powstał dzięki moim Patronkom i Patronom. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem

fotografia okładkowa – Hatfields London on Unsplash

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *