W sam raz na karnawał – odcinek o sztuce tworzenia koktajli.
Kolorowe, oryginalne, klasyczne, niebanalne, wpisane w historię Ameryki.
Old Fashioned, Negroni, Margarita, Caipirinha? Do wyboru do koloru!
Z tego odcinka dowiecie się:
- jaki alkohol był podwaliną Ameryki,
- jak się walki kogutów mają do sączenia Sex on the Beach,
- co łączy krople żołądkowe z koktajlową klasyką,
- jakie napoje serwowano w oberżach,
- skąd jest najsłynniejsza mrożona herbata,
- dlaczego rozwój kultury koktajlowej zahamowali hipisi,
- co to są bary speakeasy,
- i jak do nich trafić,
- co lubił pić sir Francis Drake,
- a co Ernest Hemingway,
- i co to znaczy, że koktajl jest kultowy?
W drugiej części podcastu moim gościem jest Maciej Mazur, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG [KLIK!]., Barman Roku World Class Poland 2019, finalista światowych zmagań barmańskich.
Rozmawiamy m.in. o:
- czym się różni koktajl w klubie od piwa przed Netflixem,
- co łączy sztukę koktajlową i fine dining,
- czy barman może odmówić zrobienia Mojito,
- jak rodzaj lodu wpływa na smak koktajlu,
- a kształt szklanki na wrażenia,
- jak wyglądają konkursy barmańskie,
- i co można zrobić ze słonecznika?
Stronę IBA z listą klasycznych koktajli znajdziecie tu – [KLIK!] (są przepisy!)
Korzystałam też z:
książka Reay Tannahill “Historia kuchni”
artykułu z KUKBUKA – [KLIK!]
artykuł Vinepair – [KLIK!]
Link do odcinka Wielokulturowego Podkastu o kuchni Krakowa – [KLIK!]
Odcinek powstał dzięki moim Patronkom i Patronom. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem
fotografia okładkowa – Hatfields London on Unsplash