Odcinek czerwony jak czapka św. Mikołaja, soczyste włoskie pomidory i okładka nowej książki Alicji Rokickiej “Italia dla zielonych”. O globalnym fenomenie kuchni włoskiej, socjologicznym efekcie pizzy i Włochach nie tylko dla roślinożerców.

Z tego odcinka dowiecie się:

– z czego wynika fenomen włoskiej kuchni i kiedy to do mnie dotarło,
– jak piękne są książki o kuchni Italii,
– dlaczego kuchnia włoska jest najpopularniejsza na świecie,
– jak na jej popularność wpłynęła prohibicja,
– czym jest “pizza effect”?

W drugiej części odcinka rozmawiam z Alicją Rokicką, autorką bloga Wegannerd i wielu książek kulinarnych o kuchni wegańskiej, w tym wydanej ostatnio książki “Italia dla zielonych”. Rozmawiamy m.in. o tym:

– jakie są stereotypy dotyczące włoskiej kuchni,
– jak nielogiczne jest spaghetti bolognese,
– jak z połamanego makaronu zrobić coś atrakcyjnego,
– co to jest scarpetta i dlaczego warto to wiedzieć,
– czy Wenecja może się komuś nie podobać,
– czy Neapol to tylko mafia, kokaina i pizza,
– ile patentów zero waste jest we włoskiej kuchni,
– i przy jakiej muzyczce najlepiej piec focaccię!

Książkę Alicji kupicie m.in. tutaj: [KLIK!]
Naprawdę warto!

Partnerem tego odcinka jest Wydawnictwo Marginesy, które wydało tę apetyczną, merytoryczną i aromatyczną pozycję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *