Śląskie, kartacze, pyzy, kopytka, kładzione, pampuchy, szare, lane, francuskie, zacierki, haluszki i wiele, wiele innych klusek. Wszystkie znajdziecie w tym specjalnym, okolicznościowym odcinku podcastu.
A jeszcze więcej – w mojej książce, która właśnie się ukazała!
Z tego odcinka dowiecie się:
– czy makaron to kluski,
– czy pyzy są drożdżowe czy ziemniaczane,
– ile jest nazw na kluski szare,
– jak smakuje mac&cheese na Podhalu,
– kto je pampuchy z kaszą jaglaną,
– i kogo to bulwersuje,
– od kiedy w języku polskim mamy słowo kluska,
– i jakie przepisy były w książkach sprzed 300 lat,
– jak się zmienił przez 30 lat szybki obiadek dla dzieci,
– co w 2005 było moim szczytem kulinarnego wyrafinowania,
– ile mamy w Polsce klusek,
– i czy na pewno tylko tyle,
– i czy robienie klusek to rzeczywiście robota na kilka godzin?
W odcinku tym goszczę samych wspaniałych gości – jest Dziadziuś Janek, Babcia Todzia, Wujek Jacek, Ciocia Maja, moja kuzynka Weronika, moja przyjaciółka Justyna i Kamil Klamut, który robił skład i szatę graficzną ebooka. I wszyscy opowiadają o kluskach!!!
Wszystko co wiem o kluskach znajdziecie w moim ebooku “Kluski. Teoria i praktyka”, który możecie kupić tutaj: sklep.zabawyjedzeniem.pl Polecam Wam z całego serca, to prawdziwe kluskowe kompendium, w które włożyłam mnóstwo serca!
W odcinku wykorzystałam fragment piosenki Ranko Ukulele “Kluska”. Całości posłuchacie tutaj: [LINK]
Odcinek powstał dzięki moim Patronkom i Patronom. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem