Spring rollsy, banh mi, pho i tona ziół. W Hanoi i w Warszawie.
Odcinek o tym jak smakuje Wietnam, gdzie go znaleźć i jak Wietnamczycy wpłynęli na kulturę kulinarną nad Wisłą. Kolendra sypie się gęsto!

W tym odcinku rozmawiam z Linh Nguyen, restauratorką, właścicielką takich miejsc jak Koreanka, Vietnamka, Shabu Shabu, Pho Kwadrat, Totopho, Azjatka Sklep czy Japonki
oraz z dziennikarką kulinarną i gastroentuzjastką Basią Starecką [KLIK!]

Z tego odcinka dowiecie się:

– jakie danie jest kwintesencją listopada,
– co wspólnego z wietnamskimi przysmakami mają Francuzi,
– czym phở z południa różni się od tego z północy,
– jakie wietnamskie dania najłatwiej zrobić w domu,
– kiedy pierwsi Wietnamczycy zaczęli przyjeżdżać do bratniego kraju socjalistycznego nad Wisłą,
– i jak wpłynęli na polską kulturę kulinarną,
– na czym polegał fenomen Jarmarku Europa,
– i co sprawiło, że stał się gastronomiczną mekką tzw. Warszawki,
– gdzie szukać smakowych wspomnień ze Stadionu Dziesięciolecia…
– …kaczych jajek, kostek z krwi i ciastek z wieprzowym włosem…
– co zachwyciło mnie na Bakalarskiej,
– co łączy warszawskie pyzy i phở,
– i jak dostać ode mnie książkę?


W podcaście wykorzystałam krótki fragment ścieżki dźwiękowej z filmu “Warszawska bajka o Street Foodzie” [KLIK!]

Polecane adresy i teksty:

Wywiad Basi Stareckiej z Linh Nguyen w Wysokich Obcasach: [KLIK!]
Felieton Piotra Adamczewskiego: [KLIK!]
Artykuł Marcina Wojtasika “Aleja wietnamskich barów na bazarze pod Stadionem Dziesięciolecia jako miejsce spotkań kultur i klas” [KLIK!]
Strona Wiktorii Góreckiej (i Piotra) czyli Pyza made in Poland: [KLIK!]


Książkę “Pho. Kultowa zupa z Wietnamu” znajdziecie tu: [KLIK!]

TEN ODCINEK NIE POWSTAŁBY GDYBY NIE MOI WSPANIALI PATRONI! Dziękuję Wam z całego serca!
Jeśli Wy chcecie wesprzeć mnie na Patronite możecie zrobić to tutaj: patronite.pl/zabawyjedzeniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *