Compendium ferculorum wcale nie jest najstarszą polską książką kucharską! O tym między innymi jest nowy odcinek Zabaw Jedzeniem. A poza tym jeszcze o krakowskim kuchmistrzostwie, pracy historyka kulinariów i pewnej osobistej rocznicy.
Z tego odcinka dowiecie się:
– jak w XVI wieku rozumiano sztukę kulinarną,
– jak smakował moździerz,
– dlaczego sztuczne było wspaniałe,
– czy bóbr jest postny,
– czy historyk jedzenia musi znać się na jedzeniu,
– czy da się gotować z przepisów bez miar,
– czy kisielica miała coś wspólnego z kisielem,
– i dlaczego kucharze z XVI wieku gotowali prawie dobrze?
Moim gościem w tym odcinku jest prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, badacz specjalizujący się w kulturowej historii kuchni i jedzenia [KLIK!]
Książkę, o której rozmawiamy “Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca” znajdziecie tu [KLIK!]
TEN ODCINEK NIE POWSTAŁBY GDYBY NIE MOI WSPANIALI PATRONI! Dziękuję Wam z całego serca!
Jeśli Wy chcecie wesprzeć mnie na Patronite możecie zrobić to tutaj: patronite.pl/zabawyjedzeniem
fot. okładkowa ze strony wilanow-palac.pl