Odcinek grzeszny i niegrzeczny – o guilty pleasure, żywieniowym tabu i tym wszystkim czego nie jemy, a nade wszystko – dlaczego? Bo kultura, bo figura, bo powodów różnych fura!

Z tego odcinka dowiecie się:

  • jak swoboda i samokontrola tańczą ze sobą latem,
  • czy gofry nad morzem to ‘guilty pleasure’,
  • jakie jedzenie wzbudza poczucie winy,
  • i co ma do tego religia,
  • czym jest tabu żywieniowe,
  • i czy jest jakieś wspólne dla wszystkich,
  • w jakich krajach najmniej pokarmów stanowi tabu,
  • i co lubię jeść a trochę się tego wstydzę?

W drugiej części odcinka goszczę Gosię Zmaczyńską, autorkę podcastów Zmacznego i Podcastu RADIOaktywnego [klik!]
Rozmawiamy między innymi o tym jak:

  • Atomówki wpłynęły na jej niechęć do brokułów,
  • chrupanie wpływa na definicję pokolenia,
  • reklamy jedzenia wykorzystują grzeszne skojarzenia,
  • w pogoni za modelową talią nabawiła się zaburzeń odżywiania,
  • nas krzywdzi dzielenie jedzenia na lepsze i gorsze,
  • jedzenie może umacniać więzi i relacje!

Tu znajdziecie wspomniany felieton Nigelli: https://lithub.com/nigella-lawson-wants-everyone-to-experience-the-thoroughly-guilt-free-pleasure-of-food/

Tu ciekawy artykuł z Tygodnika Powszechnego: https://www.tygodnikpowszechny.pl/tego-sie-nie-je-162117
Inny ciekawy tekst o “guilty pleasure” w kontekście kultury diet: https://www.headspace.com/articles/guilty-relationships-with-food

Jeśli chcecie wesprzeć mnie na Patronite możecie zrobić to tutaj: patronite.pl/zabawyjedzeniem


Photo by Kobby Mendez on Unsplash

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *