Odcinek wakacyjny, a w roli głównej prawdziwy symbol wakacji – lody!
Kręcone, włoskie, ze zboczy Etny, z archaicznych maszynek, ze sklepu, z rzemieślniczej lodziarni.
W wafelku, w pudełku, z precelkami i smugami karmelu.
Uwielbiane pod każdą szerokością geograficzną!

Z tego odcinka dowiecie się:

– jakie lody zajadał Neron,
– co wspólnego z lodami ma Etna,
– i co sprawiło, że Włosi zostali lodowymi mistrzami,
– jakie lody jadano na dworach,
– kto otworzył pierwszą lodziarnię,
– czy wafelek był dziełem przypadku,
– co w PRL-u powstawało z ulepu i żelatyny,
– czy lody Ekipy mnie rozczarowały,
– skąd są lody Häagen-Dazs,
– czy Ben&Jerry są parą,
– i czy ktoś jeszcze pamięta LULKA?

W drugiej części podcastu rozmawiam z Tomaszem Uchaniukiem i Krzysztof Raszke z Lodowej Huty [KLIK!] – opowiadają mi o rzucaniu korpo, codzienności rzemieślniczej lodziarni i tajnikach lodów pistacjowych!

Garść źródeł:



TEN ODCINEK NIE POWSTAŁBY GDYBY NIE MOI WSPANIALI PATRONI! Dziękuję Wam z całego serca!
Jeśli Wy chcecie wesprzeć mnie na Patronite możecie zrobić to tutaj: patronite.pl/zabawyjedzeniem


A mój program w radiu TOK FM znajdziecie tu: https://audycje.tokfm.pl/audycja/433,TOK360-Od-kuchni, możecie go słuchać na antenie ok. 18:20 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *